Когато мястото ни в самолета
е продадено два пъти

По една или друга причина, понякога се случва авиокомпания да продаде
повече самолетни билети за даден полет, отколкото места има в самолета.

Можем ли да спечелим от загубата на резервация?

По една или друга причина, понякога се случва авиокомпания да продаде повече самолетни билети за даден полет, отколкото места има в самолета. В такъв случай трябва да намери някого от клиентите си, който доброволно да се откаже от мястото си и да пътува с по-късен полет. Случва се този деликатен въпрос да прерасне в скандал, от който никой не печели. Определено е неприятно да пренареждаме плановете си в последния момент, заради подобно недоразумение, но е полезно да знаем какво да очакваме.

 

Преди всичко, трябва да имаме предвид, че екипажът и обслужващият персонал нямат желание просто да ни изпъдят от самолета. Репутацията и мнението на клиентите са особено значими в съвременния свят на пазарна конкуренция и социалните мрежи, като общодостъпни трибуни.

Компенсации в рамките на ЕС

Показвайки готовност да се откажете от мястото си, искайте компенсация. Обикновено ако следващият полет за вашата дестинация е след 2 часа, са длъжни да ви осигурят ваучер за храна и напитки, достъп компютър или международно обаждане, ако ви се налага. В случай че полетът ви е на следващия ден – нощувка в хотел. При излитане след 5 часа, имате право да получите пълно възстановяване на сумата за самолетния ви билет.

Ситуацията се различна при по-дългите полети

По-горните компенсации важат в рамките на Европейския съюз, но законовите регулации и правата на пътниците се различават при интерконтиненталните полети. Затова, когато пътувате по важен повод с продължителен международен полет, е по-добре да се доверите на агенция, която да ви съдейства в подобна ситуация.

 

Някои авиокомпании предлагат в допълнение достъп до ВИП услугите си – място в бизнес класа, комплименти на борда, летищен трансфер и други. Когато положението е сериозно, по-големите авиокомпании започват т.нар. „наддаване“. На самото летището или публично на сайта си обявяват, че доброволецът ще получи примерно обезщетение от 200 долара/евро, ако никой не се съгласи, цената се вдига.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се!

Бъди в крак с най-добрите оферти!

© Copyright 2017 by spirka.bg