Най-вкусните испански храни, които задължително да опитате

Испания е една от най-посещаваните европейски държави и любима ваканционна дестинация. Не е тайна, че едно от основните неща, които вълнуват всеки пътешественик, е качеството на местната кухня. Затова е възникнал и цял дял на туризма – кулинарният.

За истински гастрономи

Испания е една от най-посещаваните европейски държави и любима ваканционна дестинация. Не е тайна, че едно от основните неща, които вълнуват всеки пътешественик, е качеството на местната кухня. Затова е възникнал и цял дял на туризма – кулинарният. Испания определено може да предложи доста изкушения, които вече са високо оценени от гастрономите.

Преди всичко – тапасите!

Не е възможно да посетите иберийската държава без да опитате тапаси. Подобно светотатство би било равностойно на това да посетите Париж и да не видите Айфеловата кула или да отидете в Италия и да не пиете еспресо. Най-хубавото на тапасите е, че се предлагат в различни видове и навсякъде. Те до такава степен са част от испанската култура, че дори има специален глагол, който описва яденето на тапаси: “tapear”. Общо схващане е, че тапасите се предлагат безплатно по заведенията, но това не е съвсем така във всички краища на Испания. Може да имате подобен късмет в Мадрид и Барселона, но не и в Андалусия.

 

Испанската „тортия“ или „tortilla“, също има различни вариации, но в общия си вид представлява омлет, приготвен с яйца, картофи, лук, сол, черен пипер и зехтин. Предлага се в цялата страна и често има разнообразни добавки, като други зеленчуци или колбаси, според вкуса и рецептата.

 

Паелята произхожда от Валенсия, но се е разпространила из цяла Испания. Оригиналните три варианта на ястието са: Морска (ориз, морски дарове и подправки); Паеля Валенсия (пилешко, патешко, заешки месо, охлюви, боб и разбира се ориз с подправки) и Микс паеля, която дава поле за изява на всички интерпретатори.

Испански таратор и мезе за всеки повод

Популярната доматена супа газпачо е измислена в Андалусия. Повечето хора приемат за правило, че тя е студена като нашия таратор, но всъщност може да се предлага и в топъл вариант. През горещите летни дни действа изключително ободряващо. За къде без хамон? Няма как да не забележите из улиците на Мадрид, че вместо полилеи, тези хора навсякъде окачват впечатляващите хамони, които са си доста вкусни и подходящи за всяко от храненията през деня.

 

Испанското овче сирене, известно като “сиренето на Дон Кихот” наистина се споменава в книгата на Сервантес. То се произвежда в региона Ла Манча, но може да се намери почти навсякъде из страната. Gambas ajillo или скаридите с чесън са толкова обикновени, а в същото време изключително вкусни, подходящи както за предястие, така и за основно ястие.

Любимият десерт на Барселона

Крем каталана е кулинарната марка на Барселона. Много хора смятат, че той е същият като френския крем брюле, но по-добре не изразявайте това мнение, докато сте в каталунската столица. Основната разлика между двата десерта е, че докато брюлето се сервира топло, то каталанът се предлага винаги изстуден. Също така, главната подправка при френския вариант е ванилията, а при испанския – настърган резен лимон с канела, което го прави доста по-свеж и подходящ за горещите следобеди, особено сервиран в някое сенчесто кафене из улиците на Барселона.

Category: Класации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се!

Бъди в крак с най-добрите оферти!

© Copyright 2017 by spirka.bg