Най-старото и най-дълбокото езеро в света

На около 25 милиона години, езерото Байкал в южната част на Сибир е най-старото и най-дълбоко езеро в света.

На около 25 милиона години, езерото Байкал в южната част на Сибир е най-старото и най-дълбоко езеро в света, а както показват снимките, то е и едно от най-чистите. Достигайки 1642 метра, езерото замръзва до дебелина от 1,5 до 2 метра, което го прави основно езеро за ходене през зимата. Поради тази причина – а разбира се и заради красотата си – езерото се е превърнало в популярно туристическо място, привличайки туристи, които дори поставят палатки върху замръзналата вода.

Голямото и сравнително изолирано езеро е изключително биоразнообразно, с повече от 700 ендемични вида животни, включително и един от малкото истински сладководни вида тюлени в света – Байкалският тюлен. Флората и фауната на езерото са изключително интересни за учените, които се надяват да разберат как животът се адаптира към определено място във времето. Езерото Байкал е дом на много видове, които не се срещат никъде другаде на Земята и тази богата екология и биологично разнообразие е спечелила името му „Галапагос на Русия“.

 

Фотографът Кристина Макеева посещава езерото в началото на 2017 г. и прави тези спиращи дъха снимки от „върха“ на замръзналата вода. „Ледът се пропуква през цялото време,“ пише тя за Bored Panda. „Когато замръзването е по-голямо, пукнатините разделят леда на различни зони. Дължината на тези пукнатини е 10-30 километра, а ширината е 2-3 метра. Пукнатините се появяват всяка година, приблизително на едни и същи места в езерото. Те са последвани от огромни пролуки, които напомнят гръм или изстрел от куршум. Благодарение на тези пролуки рибата в езерото не умира от липса на кислород. Като цяло ледовете на Байкал носят много загадки, които предизвикват интереса на учените.“

В езерото Байкал, което съставлява 20% от прясната вода в света, има 23,013 кубични километра вода. Това е общо взето размера на петте Северноамерикански големи езера вземи заедно, според Geology.com. Дълго е 636 километра. „Можете да видите всичко до самото дъно: риба, зелени камъни, растения и синкавата бездна“, пише Макеева. Водата в езерото е толкова ясна, че можете да видите различни предмети на дълбочина от 40 метра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се!

Бъди в крак с най-добрите оферти!

© Copyright 2017 by spirka.bg