Необичайният рай на Фернандо де Нороня

Бразилският архипелаг Фернандо де Нороня се намира в Атлантическия океан
и се състои от 21 острова, като само единият от тях е населен с хора.

Островът, където делфините са повече от хората

Бразилският архипелаг Фернандо де Нороня се намира в Атлантическия океан и се състои от 21 острова, като само единият от тях е населен с хора. Преди да се превърне в по-скоро туристическа дестинация, Фернандо де Нороня е бил колония за затворници. Там са били екстрадирани затворниците от континента, които излежавали продължителните си присъди.

 

Архипелагът се намира на 350 км от североизточното бразилско крайбрежие. Но това не е голямо разстояние, когато знаете, че отивате в истински рай от чисти и неопетнени плажни ивици, тюркоазени води и зашеметяващи пейзажи. Три от местните плажове – Praia de Leаo, Baia do Sancho и Baia dos Porcos попадат сред петте най-добри в Бразилия.

Шоуто на делфините

Значителна част от архипелага е обявена за Национален парк, заради намиращите се в района специфични видове, като дългоносите делфини, които се събират всеки ден в Залива на делфините. Те се наричан още въртеливи, заради типичното им поведение да изскача от водата и изпълнява до седем пълни завъртания, преди да се гмурнат обратно в морето. Това е истинско шоу за очите. Водите около островите имат богат животински свят, включително и няколко вида акули, които обаче са безобидни и дори можете да плувате с тях. Костенурките също са доста често срещани, особено в периода между декември и юни, когато е сезонът на люпене.

Спорт и активности

С видимост до 30 метра на дълбочина и температура от около 30 градуса, водата е идеална за гмуркане. Има около 20 места, напълно подходящи за такива активности, където ще се насладите на изкуствените рифове, създадени около отдавна потънали кораби и пъстрата морска растителност. Други активности, които можете да предприемете, са скалното катерене, сърфинга и разходка с лодка под наем.

Забранено за бременни

Интересен и изненадващ факт е, че макар единственият населен остров да има едва 3000 души, раждането е забранено от местната управа. Ако жена забременее, тя ще трябва предварително да пропътува няколко стотин километра до континента. Това се дължи на две становища – на острова няма нормални условия за израждане и целта е той да не бъде пренаселен, защото това ще навреди на биоравновесието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се!

Бъди в крак с най-добрите оферти!

© Copyright 2017 by spirka.bg