Флоренция през обектива

Столицата на Тоскана е неповторимо романтичен и бликащ от култура град. Няколко дни ще ви бъдат необходими, за да разгледате всеки музей, галерия и замък, съхраняващи творбите на италианския Ренесанс. Но това, което се запечатва в съзнанието на всеки, посетил Флоренция са живописните пейзажи.

Три места с прекрасна гледка в града на Медичите

Столицата на Тоскана е неповторимо романтичен и бликащ от култура град. Няколко дни ще ви бъдат необходими, за да разгледате всеки музей, галерия и замък, съхраняващи творбите на италианския Ренесанс. Но това, което се запечатва в съзнанието на всеки, посетил Флоренция са живописните пейзажи.

Площад „Микеланджело“

Река Арно разделя града на две, като районът на единия бряг се нарича Олтрарно, означаващо в буквален превод „оттатък Арно“. Там се намира площад „Микеланджело“, предлагащ най-впечатляващата гледка към основната част на Флоренция. За да стигнете до него, трябва да минете по Via di Belvedere (улицата с красивата гледка) по пътя на някогашната градска крепостна стена. Площадът често е препълнен с туристи и улични музиканти. От там се виждат всички най-големи забележителности: Ponte Vecchio (Старият мост), прословутата катедрала Santa Maria del Fiore (Дуомо) с нейната Кампаниле (камбанария) и други палати, сега превърнати в галерии и музеи.

Градината на „Сан Миниато ал Монте“

Ако искате да се насладите на подобна гледка, но на спокойствие, насочете се към църквата „Сан Миниато ал Монте“ или „Св. Мина“ наблизо. Това е най-красивата тосканска църква в романски стил, носеща името на първия мъченик на Флоренция. Преди да влезете в самия храм, няма как да не се полюбувате на ширещата се пред вас панорама, защото самата сграда е разположена на хълм и гледа към града. Самият район Олтрарно е по-спокоен и там може да намерите по-евтини хотели, а в същото време забележителностите и старата част не са далеч. Затова е подходящ избор за резервация за тези, които обичат некомерсиалното и разходките край реката.

Катедралата „Санта Мария дел Фиоре“ и нейната камбанария

Няма как да отидете във Флоренция и да не посетите тази всяваща респект сграда. Накъдето и да се насочите в централната зона, сякаш всяка уличка рано или късно ви отвежда пред нея. Препоръчително е да закупите комбиниран билет, който ви дава достъп до целия комплекс: самата катедрала, куполът и криптата ѝ, камбанарията, баптистерият, където са се кръщавали децата и Музеят дел Опера дел Дуомо. Достъпът до купола обаче се осъществява само с предварително резервиран час, като доста често може да няма такъв за настоящия ден. Гледката от върха на катедралата или от камбанарията наистина си заслужава и буквално спира дъха. Ако не се чувствате добре обаче  или страдате от клаустрофобия, не рискувайте. Стъпалата до върха на купола на Дуомото са 463 на брой, а до камбанарията – 414, като и при двата случай пространството за минаване е доста тясно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се!

Бъди в крак с най-добрите оферти!

© Copyright 2017 by spirka.bg