Когато мястото ни в самолета е продадено два пъти

Можем ли да спечелим от загубата на резервация?

По една или друга причина, понякога се случва авиокомпания да продаде повече самолетни билети за даден полет, отколкото места има в самолета. В такъв случай трябва да намери някого от клиентите си, който доброволно да се откаже от мястото си и да пътува с по-късен полет. Случва се този деликатен въпрос да прерасне в скандал, от който никой не печели. Определено е неприятно да пренареждаме плановете си в последния момент, заради подобно недоразумение, но е полезно да знаем какво да очакваме.

 

Преди всичко, трябва да имаме предвид, че екипажът и обслужващият персонал нямат желание просто да ни изпъдят от самолета. Репутацията и мнението на клиентите са особено значими в съвременния свят на пазарна конкуренция и социалните мрежи, като общодостъпни трибуни.

Компенсации в рамките на ЕС

Показвайки готовност да се откажете от мястото си, искайте компенсация. Обикновено ако следващият полет за вашата дестинация е след 2 часа, са длъжни да ви осигурят ваучер за храна и напитки, достъп компютър или международно обаждане, ако ви се налага. В случай че полетът ви е на следващия ден – нощувка в хотел. При излитане след 5 часа, имате право да получите пълно възстановяване на сумата за самолетния ви билет.

Ситуацията се различна при по-дългите полети

По-горните компенсации важат в рамките на Европейския съюз, но законовите регулации и правата на пътниците се различават при интерконтиненталните полети. Затова, когато пътувате по важен повод с продължителен международен полет, е по-добре да се доверите на агенция, която да ви съдейства в подобна ситуация.

 

Някои авиокомпании предлагат в допълнение достъп до ВИП услугите си – място в бизнес класа, комплименти на борда, летищен трансфер и други. Когато положението е сериозно, по-големите авиокомпании започват т.нар. „наддаване“. На самото летището или публично на сайта си обявяват, че доброволецът ще получи примерно обезщетение от 200 долара/евро, ако никой не се съгласи, цената се вдига.

todor.todorov@esky.com

Share
Published by
todor.todorov@esky.com

Recent Posts

Ослепително белите скали на Закинтос

Варовиковите скали в комбинация с морето са невероятна комбинация, която улавя погледа и можете наистина да си почивате, само като…

1 година ago

Lufthansa Group ще спре над 90% от полетите си

Lufthansa Group ще приземи 90% от самолетите си, в резултат на коронавируса. Близо 700 от 763 самолета на цялата група…

1 година ago

Най-емблематичните бразилски градове – Част II

Голямата Бразилия може да се похвали с близо една трета от световните тропически гори, забележително биоразнообразие и спиращи дъха гледки…

1 година ago

Ryanair обмисля да спре всичките си полети

Най-голямата нискобюджетна авиокомпания в Европа заяви, че намалява капацитета си с 80 процента, като не изключи и пълното приземяване на…

1 година ago

Най-емблематичните бразилски градове – Част I

Тази голяма южноамериканска държава със сигурност има какво да ни покаже и научи с всяко свое кътче, но все пак…

1 година ago

Всички полети на Lauda ще бъдат спрени

Заради бързото разпространение на вируса COVID-19 и ограниченията, наложени от много държави, всички полети на Lauda ще бъдат спрени.

1 година ago