Рискове при пътуване и как да ги избегнем

Преглеждането на различни варианти и дестинации, избора на авиокомпания и хотел,
резервирането на самолетни билети са част от подготовката по пътуването, но има и други неща...

Избирането на място, където да прекараме своята ваканция е вълнуващо и свързано с много положителни емоции. Преглеждането на различни варианти и дестинации, избора на авиокомпания и хотел, резервирането на самолетни билети са част от подготовката по пътуването, но има и други неща, на които е необходимо да обърнем внимание, ако искаме да си гарантираме спокойно прекарване на ваканцията.

Какво трябва да знаем

Когато избираме дестинация за своята почивка можем да избираме между почивка в собствената страна или чужбина; в известни курорти или екзотични и по-слабо посещавани места. Авиокомпаниите вече предлагат полети до почти всички точки на земното кълбо, а евтините самолетни билети правят пътуването достъпно за все повече хора.

 

Добре е предварително да се информирате за мястото където отивате и актуалната социално-политическа обстановка и да съобразите пътуването си с нея. Тунис и Египет са едни от най.предпочитаните от туристите дестинации, но нестабилната политическа обстановка в тях и опасността от сблъсъци са предпоставка много държави да предупредят своите граждани да се въздържат от пътуване в тези страни, за да не станат случайни жертви на нападение, освен ако пътуването не е крайно наложително. Кризата в Гърция доведе пък до намаляне на цените на туристическите пакети и привлече много туристи, които се възползват от добрите оферти, за да изкарат приятна ваканция на ниски цени.

Помислете с кого тръгвате на път. Ако сте сама жена, по-добре е да се въздържате от пътуване в Индия например. Зачестилите нападения над жени там биха поставили в рисково положение пътуваща сама жена. От друга страна, пътуването на сама жена, колкото и да е вълнуващо, крие рискове от изнасилване, отвличане и др. Избягвайте да се превръщате в център на вниманието, откроявайки се твърде очебийно от околните; внимавайте на кого се усмихвате или задължате погледа си, за да не привлечете нежелано внимание и покани.

 

Носенето на скъпи дрехи и бижута, часовници и т.н. е сигурен начин да привлечете вниманието на крадците, които са най-активни в присъствието на много туристи, заети да разглеждат местните забележителности и са с притъпено внимание. Разбира се, човек може да стане обект на нападение и кражба и в собствената си страна, но загубата на документи и вещи в чужбина е особено неприятна.

 

Постарайте се да научите колкото се може повече за местните нрави и обичаи. Така ще намалите вероятността да допуснете грешката да направите нежелани изказвания или прояви, които няма да бъдат приети с добро око от местното население.

 

Всяко пътуване е приключение, важното е то да остави накрая у пътуващия положителни емоции и спомени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се!

Бъди в крак с най-добрите оферти!

© Copyright 2017 by spirka.bg