Сицилия отвъд времето и пространството

Няколко основателни причини да посетим острова

Повечето европейски държави са толкова пъстри, че не е достатъчно да посетим само техните столици, за да добием представа за културата, историята и природата им. Италия е типичен пример за това. Рим, Милано, Неапол, Торино, Флоренция, Венеция, Болоня и други градове са толкова различни по между си, че си заслужава да ги видим отделно, за да ги разберем. Сицилия например е един съвсем различен свят, който определено ще ви накара да заключите, че смисълът на живота е в умението да разпускаш по сицилиански.

Добър повод да посетите острова е, че има директен полет между София и Катания на Wizz Air, който трае по-малко от два часа. Разстоянието между Катания и столицата Палермо може да се вземе с кола под наем за 2 часа и половина, като по пътя ще се полюбувате на природата. 2018-та определено е годината на Палермо, защото градът е избран за културна столица на Италия. Освен това, сицилианският град е домакин на престижния фестивал Manifesta 12, свързан със съвременното изкуство, който ще се провежда от средата на юни до ноември месец.

Ах, тези плажове…

С брегова ивица над 1000 км, Сицилия предлага всякакви плажове – от такива със ситен и мек пясък, до такива с остри скали. Близо до Палермо и подходящи за еднодневна разходка са плажовете Мондело (на 12 км) и Кефалу (на час и половина с кола).

Без да искате, може да се окаже, че сте отседнали в истински дворец и то без да обирате банка. Някои великолепни сгради, които навремето са били собственост на аристократи, днес са превърнати в луксозни хотели или обществени сгради.

Кухня на много народи

Какви ли не племена и народи са преминали през Сицилия. Повечето от тях отдавна са заминали, но са оставили след себе си подправки, семена на растения и интересни рецепти, които са съставили божествената сицилианска кухня. Древните гърци са донесли маслините, смокините, овчето сирене и артишока. Арабите – цитрусови плодове, бадеми, патладжан. Римляните сосът агродолче (сладко-кисел), испанците доматите и шоколада.

Местните винари произвеждат качествено вино от хиляди години. Десертното вино Марсала е световно признато, но съществуват още уникални купажи от сицилиански сортове, включително и от региона на вулкана Етна.

Култивирано историческо минало

Сицилия има 19 села, които са под опеката на италианска неправителствена организация, занимаваща се с опазването на автентични исторически места. Такива например са Кастелмола и Сутера. Всяко от тези селища има специфична или древна архитектура, а която да се гордее. Не е нужно да подчертаваме, че Сицилия има повече от богато археологическо наследство. В Сиракуза е запазен древногръцкият храм на Аполо, в Таормина – отново древногръцки театър, в Катания – голяма арена в римски стил и редица други.

hubert.choroszewski@esky.com

Share
Published by
hubert.choroszewski@esky.com

Recent Posts

Ослепително белите скали на Закинтос

Варовиковите скали в комбинация с морето са невероятна комбинация, която улавя погледа и можете наистина да си почивате, само като…

1 година ago

Lufthansa Group ще спре над 90% от полетите си

Lufthansa Group ще приземи 90% от самолетите си, в резултат на коронавируса. Близо 700 от 763 самолета на цялата група…

1 година ago

Най-емблематичните бразилски градове – Част II

Голямата Бразилия може да се похвали с близо една трета от световните тропически гори, забележително биоразнообразие и спиращи дъха гледки…

1 година ago

Ryanair обмисля да спре всичките си полети

Най-голямата нискобюджетна авиокомпания в Европа заяви, че намалява капацитета си с 80 процента, като не изключи и пълното приземяване на…

1 година ago

Най-емблематичните бразилски градове – Част I

Тази голяма южноамериканска държава със сигурност има какво да ни покаже и научи с всяко свое кътче, но все пак…

1 година ago

Всички полети на Lauda ще бъдат спрени

Заради бързото разпространение на вируса COVID-19 и ограниченията, наложени от много държави, всички полети на Lauda ще бъдат спрени.

1 година ago