Болоня за един уикенд

Болоня е известна, като една от кулинарните столици на Италия, което само по себе си е комплимент и ярък сигнал за гастрономите.

Бягство в кулинарния рай на Италия

Болоня е известна, като една от кулинарните столици на Италия, което само по себе си е комплимент и ярък сигнал за гастрономите. Именно от там произлиза световноизвестният сос Болонезе, наричан в Италия рагу по болонезки, а в самия град просто рагу. В района, чиято столица е Болоня – Емилия-Романя, се произвеждат страхотни местни деликатеси, сирена и вина, които непременно трябва да опитате. В малките пазарни улички, водещи към големия площад „Маджоре“ (Piazza Maggiore), има редица магазини и ресторантчета, чиито витрини са отрупани с всякакви изкушения: огромни пити от най-разнообразни сирена, типичните салами, мортадела, прошуто т.н. Ако се чудите как да стигнете до там – попитайте за Куадрилатеро или Четириъгълника.

Преди всичко останало, Болоня се гордее със своя университет, който е най-старото висше учебно заведение в Европа, основано през 1088 г. До днес Болонският университет е действащ и привлича млади хора, изпълващи града с цвят и настроение. Първата сграда на университета – Archiginnasio е разделена на две, като в едната ѝ част се намира общинската библиотека, а в другата музей или т.нар. Анатомичен театър, в който са се водели лекциите по анатомия през 17-ти и 18-ти век.

Базиликата „Сан Петронио“ и Пиаца Маджоре са сърцето на града. Величественият храм е бил проектиран, така че да надмине по мащаби базиликата „Св. Петър“ в Рим. Разглеждайки го отвътре, наистина ще се почувствате малки и незначителни. Трябва да имате предвид, че снимането в храма е разрешено само при закупуване на фото билет. На гърба на „Сан Петронио“, близо до входа на Стария сграда на университета, е асансьорът, който ще ви отведе до най-популярната гледка в града – Терасата на Болоня. От това ниво на базиликата се вижда панорама към цяла Болоня с живописно заобикалящите я хълмове.

Изглежда преди векове в Болоня е било изключително модерно да се строят високи кули. Всички знатни фамилии са се надпреварвали в това, коя ще издигне по-висока и хубава кула. Смята се, че общият им брой е наближавал 100. Те обаче се оказват непрактични и биват изоставени, като тенденция. Днес най-известните и добре запазени такива кули са Гаризента и Азинели. Те са разположени една до друга и на крачка от най-оживените търговски улици.

La Dotta, La Rossa, La Grassa

Образованата, Червената и Тлъстата са прякорите на Болоня, с които е наричана, заради университета, преобладаващите червени сгради и вкусната кухня. Болоня е наричана още „градът на арките“, заради многото такива, които създават от тротоарите истински коридори, по които може да се разхождате в жега и дъжд.

Хотелско настаняване

Стандартът на живот в Болоня като цяло е висок, което прави цените на хотелите, ресторантите и дори сувенирите малко по-скъпи, в сравнение с други италиански градове. Затова е добре да резервирате хотел по-рано.

Транспорт

Стратегическото местоположение на Болоня я прави лесно достъпна, ако пътувате с рент-а-кар или ЖП влак. Летището на града се намира на около 6 км от центъра, а таксиметровите услуги са на достъпни цени, особено ако пътувате в група от 3-4ма човека. Градският транспорт е редовен, но градът е лесен за придвижване пеша. До Болоня ще намерите изгодни оферти на Wizz Air.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се!

Бъди в крак с най-добрите оферти!

© Copyright 2017 by spirka.bg