Болоня е известна, като една от кулинарните столици на Италия, което само по себе си е комплимент и ярък сигнал за гастрономите. Именно от там произлиза световноизвестният сос Болонезе, наричан в Италия рагу по болонезки, а в самия град просто рагу. В района, чиято столица е Болоня – Емилия-Романя, се произвеждат страхотни местни деликатеси, сирена и вина, които непременно трябва да опитате. В малките пазарни улички, водещи към големия площад „Маджоре“ (Piazza Maggiore), има редица магазини и ресторантчета, чиито витрини са отрупани с всякакви изкушения: огромни пити от най-разнообразни сирена, типичните салами, мортадела, прошуто т.н. Ако се чудите как да стигнете до там – попитайте за Куадрилатеро или Четириъгълника.
Вашият коментар