Брайтън в ролята на британската хипстър столица

Крайбрежният град на Съсекс има бохемски дух – партита, които никога не спят, интересни находки за любителите на шопинга, млади хора и хипстърска репутация.

Ориенталски дворец, нудистки плаж, веган ресторанти и още много

Крайбрежният град на Съсекс има бохемски дух – партита, които никога не спят, интересни находки за любителите на шопинга, млади хора и хипстърска репутация. За пръв път градът придобива популярност през края на 18-ти и началото на 19-ти век, като уикенд фаворит на кралските наследници. От тогава е познат, като прогресивен, студентски град, бохемски рай и място за артисти. От Лондон лесно можете да стигнете до Брайтън с автобус, влак или кола под наем. Градското летище е предназначено за учебни полети, а понякога се ползва и от частни самолети.

Източният палат на Брайтън

Една от най-големите забележителности на Брайтън е кралската резиденция, по-известна като The Royal Pavilion или Brighton Pavilion. Построена е през 1787 г. в чест на принц Джордж. Визията на резиденцията е вдъхновена от индийската и китайска архитектура. Екзотичните ориенталски елементи, които тогава са предизвиквали голям интерес, карат сградата да изглежда, като излязла от някоя източна приказка.

 

Брайтън може да е известен с плажовете си, но също граничи с Национален парк South Downs, включващ 100-мерова долина, наричана Дяволската дига. Целият регион е пълен с фолклор. Местните вярват, че Сатаната е „изкопал“ долината в опит да наводни Съсекс и многобройните му църкви. От април до септември има турове с открити автобуси, които пътуват от центъра на Брайтън до долината. През по-студените месеци от същото място в централната част тръгват автобуси № 77, 78 и 79.

Архитектурните чудеса на Брайтън

Кеят на Брайтън е построен през 1899 г. и е символ на златната ера на града, когато е бил любимо място на лондончани за отдих. В типично викториански стил, той стига до 500 метра навътре в морето. Идеална възможност за романтична разходка или за усамотено прочистване на мозъка.

 

Една от съвременните архитектурни гордости на Брайтън е кулата i360, намираща се на главната крайбрежна улица. Тя е открита през 2016 г. от проектантите на създателите на Окото на Лондон. Представлява 162-метрова мобилна платформа, която побира до 200 човека, а изкачването до върха отнема около 20 минути.

Винтидж шопинг и био ястия

Бохемската атмосфера на Брайтън определено е значителна част от чара му. Това си личи доста от областта Северен Лейн. Там изобилства от винтидж магазини за дрехи и всякакви странни дрънкулки, заведения и пъбове. Далеч преди да стане модерно Северен Лейн има традиция във веган и вегетарианските ресторанти, които изкачат на всяка крачка. Там се намира и първият за Великобритания ресторант, обработващ отпадъците си – Silo. Сервират се ястия, приготвени със сезонни продукти, които са само местно производство.   

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се!

Бъди в крак с най-добрите оферти!

© Copyright 2017 by spirka.bg