Българите посещаваме 168 държави без визи

Загубили сме една позиция по индекса на паспортите спрямо миналата 2018 г.,
но това не променя съществено нашия резултат, който може да бъде оценен като отличен.

Българите могат да посещават без визи 168 страни в света. Това показват данните от индекса на паспортите, който е съставен от швейцарската консултантска компания Henley & Partners.

България е на престижното 19 място,

като сме загубили една позиция спрямо миналата 2018 г., но това съществено не променя нашия резултат, който може да бъде оценен като отличен. По този показател ние изпреварваме повечето наши балкански съседи.

 

Изпреварени сме само от Гърция и Румъния. Гърция е на 6 място и нейният паспорт дава правото да посещавате без виза 183 държави. Вечната ни половинка Румъния е до нас – на 18 място и с нейното удостоверение може да пътувате в 169 страни по света.

Изпреварваме почти два пъти Сърбия,

която е на 41 място. Сръбският паспорт ви дава свободен достъп до 131 държави по света, а само допреди 30 години сърбите гледаха с превъзходство на нас българите. Ситуацията обаче се променя, когато си член на голямото Европейско семейство.

 

Черна гора и Албания, които се надяват някой ден да станат членове на ЕС са с приблизително еднакви резултати, 47 и 52 място съответно. Те могат да посещават без виза 122 и 113 страни. Веднага след Албания се нарежда Турция. Нейният паспорт е класиран на 53 място и дава право за свободен достъп до 110 страни. Последна от балканските страни е Косово на 100 позиция, което позволява да посещавате безвизово само 41 страни.

Първото място в класацията се поделя от Япония и Сингапур,

техните граждани могат да посещават без виза 189 държави. Германия, Финландия и Южна Корея са втори със 187 страни. Трети са Дания, Италия и Люксембург със 186 страни. Последното място е за Афганистан, чийто паспорт позволява да се ходи без виза в само 25 държави.

 

От бившите съветски републики, чиито граждани посещават България като туристическа дестинация, най-напред са Украйна. Страната е класирана на 44 място със 126 страни, които могат да бъдат посетени свободно. Следващата е Русия на 51 позиция – 116 страни без виза, а Беларус е на 69 място и 75 страни.

Материал: Vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се!

Бъди в крак с най-добрите оферти!

© Copyright 2017 by spirka.bg