Виетнам е новият туристически хит в Азия

В източния край на Индокитайския полуостров и в съседство с Китай се намира малка, бедна и неразвита държава.
Така, поне до скоро се определяше Виетнам.

В източния край на Индокитайския полуостров и в съседство с Китай се намира малка, бедна и неразвита държава. Така, поне до скоро се определяше Виетнам. Ниските цени на туристическите услуги и отварянето на страната за света, я превърнаха в атрактивна екзотична дестинация. Днес Виетнам е наричан новият Тайланд на изтока. Нарастващата му популярност стимулира появяването на много евтини хотели и ресторанти по виетнамското крайбрежието и туристическите обекти. Изгодни полети до Ханой предлагат Qatar Airlines и Aeroflot, следвани от Austrian и Air France. Полетите включват поне едно прекачване, като в зависимост от избора на авиокомпания и период може да има престой между 2 и 22 часа.

 

Страната предоставя на своите посетители комбинация от древните храмовеострови и прекрасни плажове. Френското културно влияние е оставило ярък отпечатък върху виетнамската национална кухня. Комбинацията от азиатски ястия, приготвени с френски маниер и ароматни подправки създават истински шедьоври. Националният специалитет е пхо– супа от оризово фиде, която виетнамците, независимо от социалния си статус консумират по всяко време на деня. По виетнамските улици често се срещат лавки, сергии и ресторанти, където се продава пхо.

 

Името на виетнамската столица Ханой означава „град между реки” и това се дължи на разположението му на брега на река Хонгха (Червената река). Първоначалното му наименование е било Тханглонг, което е означавало излитащ дракон. Една от най-забележителните части на столицата Ханой е Френският квартал. Той е построен през периода 1887-1954 г., когато градът е бил център на Френски Индокитай. Въпреки изминалите години и нуждата от ремонт, кварталът веднага прави впечатление с широките си булеварди и елегантни сгради. В Ханой се намира Храмът на литературата, построен в края на XI век от император Лай Тан Тонг в чест на великия деец Конфуций. В него е разположена императорската академия, която е първият действащ университет в Република Виетнам.

Заливът Халонг представлява прекрасна гледка, която кара наблюдаващите я да повярват на легендата за нея. Тя гласи, че преди много време няколко дракона са слезли от небесата. При това тяхно действие, силни струи нефритови капки (нефритът е вид диамант със зелен цвят), които паднали във водите на залива Халонг, образували хиляди острови и островчета. Смисълът на тази история е, че островите са създадени, за да защитят залива и живеещите край него хора от нахлуващи грабители. Повечето от тях са наречени с имена на животни – слон, жаба, маймуна, куче и др. В Халонг има повече от 2000 малки варовикови и карстови островчета. Популярно е наемането на лодки или използването на круизни корабчета, които обикалят сред водите на залива между множеството островчета в различни фигури.

 

Естествената биогеографска граница между северната и южната част на Виетнам е паркът Бах Ма. В него виреят около 2100 растителни вида и се счита за “център на растителното разнообразие” във Виетнам. Той е дом на 1500 представителя на животинския свят. По-редките бозайници, които обитават парка са: азиатският слон и белобузият гибон. В Бах Ма има няколко големи езера, създадени от блокове от черен гранит, и много водопади с чиста и хладка вода. Целта на създаването на парка е да се опази дивата природа и да се възстановят някои от тропическите гори, загубени по време на колониалните времена.

 

Виетнам е известен с многото храмове, сред които е пагодата „Тиен Мю” или в превод „Пагодата на Небесната Майка”. Тя е символ на град Хюе, построена е през XVII век, има седем етажа и е висока 21 метра. Инициативата за храма е на лорд Нгуен Хоанг, който получава видение от „небесната майка”, която повелява, че господ ще слезе на земята и ще издигне огромна пагода на хълма, където местните да се молят за благополучието на своята страна.

 

Виетнам е страна, която все още не е пренаситена от туристическата суета и изобилие от приспособления, които да улесняват пребиваването на чужденците. Все още посетителите имат възможност да се докоснат до автентичните плаващи пазари, оризови полета, храмове и живот на местното население.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се!

Бъди в крак с най-добрите оферти!

© Copyright 2017 by spirka.bg