Вторник вече не е най-добрият ден
за резервиране на полет

Кой ден тогава е най-добрият? Е, всичко зависи. Но едно нещо е сигурно:
денят, в който купувате, определено не е решаващият фактор за това колко ще платите.

Това беше може би най-лошо пазената тайна в авиационната индустрия: Ще получите най-добрата цена/оферта, ако резервирате във вторник. Е, времената се променят и това, което някога е било златно правило, вече не е вярно. Няма да получите най-добрата оферта във вторник.

 

Кой ден тогава е най-добрият?

 

Е, всичко зависи. Но едно нещо е сигурно: денят, в който купувате, определено не е решаващият фактор за това колко ще платите.

Изкуственият интелект знае най-добре

Най-добрият ден за резервиране на полета ви варира в зависимост от това, кого питате. Проучване от 2017 установява, че като цяло никой ден не е по-добър от друг, за резервацията на самолетен билет – цените варират с по-малко от 1%. Данните от 2017 на друга компания за пътувания, от друга страна, потвърждава, че всъщност във вторник, точно в полунощ, е най-доброто време за закупуване на самолетни билети за вътрешни полети, дори и това да ви спестява средно около €15. От друга страна четвъртък е най-добър за международни полети. През декември 2017 г. Airlines Reporting Corporation (ARC) в сътрудничество с една от най-големите онлайн туристически агенции в света прави глобален анализ на въздушния транспорт, който установява, че за повечето дестинации неделята е най-добрият ден за резервиране.

 

Защо всичко е толкова объркващо? Какво се е случило с всички “изгодни” оферти от вторник? Просто казано, компютрите са се случили. Докато хората са предсказуеми, алгоритмите могат да реагират на пазара в реално време. „В миналото е имало повече човешка намеса и мениджърите са можели да “пускат” светкавички разпродажби – често във вторник и сряда“, казва Патрик Съри за Bloomberg. Към днешна дата тези решение вече са до голяма степен автоматизирани.“

 

Добрата новина е, че има и други начини, с които да спестите пари.

Не забравяйте - ``Рано пиле, рано пее``

Важна роля за това колко струва билета ви, е колко по-рано преди самото пътуване правите резервация. Изследване показва, че най-ниската цена за даден полет се променя средно 71 пъти, като се покачва и понижава средно с €30 на всеки 4/5 дни. Същото проучване показва, че най-доброто време за резервиране на полет е между 3 седмици и 3,5 месеца преди пътуването.

 

Съветваме ви да резервирате малко по-рано пролетните и летните си пътувания, защото търсенето е по-голямо. Проучването на ARC установява, че за повечето маршрути най-ниските цени се намират 30 дни или повече преди датата на тръгване, а след това се покачват рязко. Всички анализи показват, че няма изгода от изчакването до последната минута – в крайна сметка ще платите стотици повече.

Важна роля играе и това кога всъщност пътувате. Според едно от изследванията най-евтините дни за летене са вторник и сряда, когато ще спестите средно €65 на билет. В неделя е най-скъпо. Друго пък установява, че най-евтиният ден за пътуване в страната зависи от летището, но в международен аспект четвъртък и петък са най-добрите.

 

Резултатите са ясни: Ако искате да спестите пари от самолетни билети, най-добре е да планирате предварително и да бъдете гъвкави в датите на вашето пътуване (О, проклета отпуска!). Цените могат да се определят от алгоритми в наши дни, но ние, хората, все още имаме своите малки трикове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се!

Бъди в крак с най-добрите оферти!

© Copyright 2017 by spirka.bg