Гостоприемно утро във Ван

Всички сме чували за пословичното турско гостоприемство и обилните трапези, които винаги се приготвят за гостите и туристите в хотелите. Това правило важи най-вече за първото хранене за деня.

Турският град, в който закуската е ритуал

Всички сме чували за пословичното турско гостоприемство и обилните трапези, които винаги се приготвят за гостите и туристите в хотелите. Това правило важи най-вече за първото хранене за деня. Сирена, маслини, яйца, приготвени по различен начин, различни сладка, наденички и колбаси, плодове, зеленчуци и разбира се обилно количество от класическият турски черен чай изпълват масата.

 

Ван е синоним на закуска в Турция и ресторанти в такъв стил са отворени на много места в Истанбул и Анкара, сервирайки регионални деликатеси, като известния „otlu peynir“ – ронливо сирене, напоено с билка наречена sirmo или див чесън. Някои от тези заведения наистина представят достойно Ван, но все пак си заслужава да стигнете до първоизточника.

Закуска за Гинес

Паралелно на главната улица във Ван има друга, наричана от местните „улица за закуските“, на която ще намерите страхотни заведения, предлагащи добър и питателен старт на деня в буквалния смисъл на думата. През 2014 г. повече от 50 000 души се събират във Ван, за да постигнат световния рекорд на Гинес за най-голяма закуска. Тайната на популярността на този тип закуска е в натуралните продукти, които се произвеждат изцяло в региона от местни жители, както и в смисъла ѝ – всички заедно да закусват на масата и да започнат деня си като семейство или приятели. Затова се сервират поне девет различни храни, които с цвета и аромата си пълнят не само очите и стомасите, но и душите.

В съседство с Иран

Турският град е разположен в източната част на страната и има около половин милион население, мнозинството от което етнически кюрди. Ван се намира само на час път с кола от Иран. Времето е предимно топло и сухо, но вечер става прохладно. В пейзажа доминират планински върхове в съчетание с низини, осеяни с диви цветя. Наблизо е езерото Ван, най-голямото в страната и дом на идиличния остров Афтамар, където сиви зайци подкачат около арменска катедрала от 10-ти век. Друг важен обект в съседство е Ахлат, исторически град на северозападния бряг на езерото Ван, който е известен със своите многобройни исторически гробници от династията Ахлатхах.

Идилично спокойствие

Изненадващо е, че въпреки факта, че във Ван се намира най-голямото езеро в Турция, градът все още успява да се запази почти непроменен. Липсват големи хотели, лъскави реклами, аквапаркове и всякакви подобни съоръжения, които привличат туристите. През лятото пясъчните и каменистите плажове са заети предимно от местните жители. Близо до града има летище, което обслужва вътрешни полети от Истанбул, Анкара, Адана, Измир и Анталия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се!

Бъди в крак с най-добрите оферти!

© Copyright 2017 by spirka.bg