Десетте най-добри места във Виена, които си заслужава да видите

Какво да видите във Виена? Какво трябва да посетите? Вижте нашия ТОП 10!

Дворецът Шьонбрун

Не е възможно да посетите Виена и да не се отбиете в двореца Шьонебрун. Посетителите могат да разгледат 45 от общо 1441 стаи. Те са декорирани в стил Рококо, интериорът има златни корнизи, красиви огледала и фаянсови плочки. Настоящият вид на двореца е факт, благодарение на Мария Тереза, която през 1743 г. е наредила реконструкция на цялата сграда, която е била създадена малко след турската обсада на града. Дворецът е обграден от красив парк, в съседство с една от най-старите зоологически градини в Европа.

Националната библиотека

Това е задължителна спирка за любителите на книгите и четенето. Библиотеката е побрала повече от 10 млн. копия. Самата библиотека се намира в имперския дворец Хофбург. Сред първите книги са късно средновековни екземпляри, събирани от Хабсбургите.

Музейният квартал

Определено това е един от най-големите музейно комплекси в света със своите 60 000 кв. метра площ. Пространството комбинира различни визии – съвременния облик на Музея на съвременните изкуства с бароковата архитектура на някои по-старинни музеи, поместени в сградите на бившите кралски конюшни. Целият комплекс е съставен от музеи, галерии, ресторанти, кафенета и магазини, където може да загубите представа за времето.

Катедралата “Св. Стефан“

Определено това е един от най-големите музейно комплекси в света със своите 60 000 кв. метра площ. Пространството комбинира различни визии – съвременния облик на Музея на съвременните изкуства с бароковата архитектура на някои по-старинни музеи, поместени в сградите на бившите кралски конюшни. Целият комплекс е съставен от музеи, галерии, ресторанти, кафенета и магазини, където може да загубите представа за времето.

Албертина

Този музей е обожаван от почитателите на изкуството. Колекцията на музея е открита през 1768 г. от Принц Алберт и съпругата му Мария Кристина с около 50,000 експоната. Ще видите произведения на световно признати творци: Рафаел, Рембранд, Леонардо да Винчи, Микеланджело, Рубенс, Бош, Сезан, Пикасо и други.

Комплекс „Хундертвасер“

Според архитектите, този комплекс е имал за цел да покаже връзката между човека и природата. На всички тераси и балкони, които изглежда безкрайно много, са засадени растения, като има около 250 дървета и храсти. Създателят Friedensreich Hundertwasser не е приел никакво плащане по проекта, защото за него е било достатъчно възнаграждението, че са приели да построят комплекса по начина, по който е искал.

Паркът „Пратер“

Това е най-красивият парк на Виена – разположен между Дунав и каналът на Дунав. В миналото там е било ловното поле на Хабсбургите, но император Йосиф II го е превърнал в публично достъпен парк през 1776 г. Много хора са привлечени от увеселителните атракции, като въртележката, достигаща височина от 177 метра и огромното Виенско колело, от което ще се насладите на панорама към града.

Музеят „Третият човек“

Този музей ще бъде оценен подобаващо от феновете на киното и неговата история. Експозицията е свързана с филма „Третият човек“, показващ следвоенна Виена. Колекцията на музея показва неща, свързани с киното от няколко държави – сборно повече от 2000 различно експоната в 13 зали. Всъщност това е частен музей и създаването му Виена дължи на двама ентусиасти –  Strassgschwandtner Gerhard и Karin Hoefler, които самостоятелно са работили години наред, за да го приготвят за посетителите.

Кафенета

Да отидете до Виена и да не пиете кафе? Невъзможно! Кафенетата са запазена марка на града и ма повече от 2000 такива. Според легендата, първото кафене в австрийската столица е открито от erzy Franciszek Kulczycki, полски благородник, който е участвал в битката за Виена и след това е пил от кафето, оставено от турските войници. Ако искате да опитате традиционна виенско кафе, посетете „Central“, „Griensteidl“, „Landtmann“, „Museum“ and „Demel“. Също не бива да пропускате мястото, където се сервира оригиналната торта „Сахер“ – едноименния хотел „Сахер“.

Category: Класации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се!

Бъди в крак с най-добрите оферти!

© Copyright 2017 by spirka.bg