Дивали – разноликият празник

Ако решите да посетите кътче от необятната и шарена Индия през октомври, то имайте предвид, че вероятно ще попаднете на някой от следните периоди – трескава подготовка за Дивали, лудо 5-дневно празнуване на празника или последиците от него.

Какво трябва да знаем за най-големия индийски празник?

Ако решите да посетите кътче от необятната и шарена Индия през октомври, то имайте предвид, че вероятно ще попаднете на някой от следните периоди – трескава подготовка за Дивали, лудо 5-дневно празнуване на празника или последиците от него. Това е един от най-важните индуски фестивали в Индия, свързван със светлината, прочистването, благоденствието и новото начало.

 

Но не бива да забравяте, че сте в Индия, следователно правилата и ограниченията са доста разтегливи понятия. Съветваме ви, освен със самолетни билети, хотелско настаняване, шатъл и програма, да допълните домашното на пътешественика с малко информация за Дивали. Колоритните обичаи и техните значения могат да варират в зависимост от това къде точно се намирате в страната.

Индуисткият вариант на съвременната Коледа

В северната част празникът се отбелязва с шумно факелно шествие из улиците и окичване на домовете с цветя. По-заможните жители на градовете слагат най-скъпите си бижута и дрехи, с които се разхождат тържествено. Именно тогава семействата се събират заедно и си разменят подаръци. Обикновено бурната заря започва по залез слънце и продължава цяла нощ. Вярва се, че по този начин се гони злото и се привлича вниманието на добрите божества.

 

Една от най-често спазваните традиции е окачването на малки петролни лампи, изработени от глина, на входовете на домове, магазини и офиси, по време на цялото 5-дневно празненство. Този обичай отбелязва завръщането на бог Рама след 14-те му години в изгнание. Според поверието неговите поклонници осветяват пътя, за да го посрещнат с добре дошъл.

 

Индийците също така вярват, че по време на Дивали, индийската богиня на изобилието Лакшми ще посети домовете им, ако те са чисти, осветени и красиво украсени. Прозорците и вратите се оставят отворени, за да може тя да влезе, откъдето пожелае. В допълнение пред входовете се рисуват ярко оцветени ранголи (рисунки, имаща значението на молитви), които също приветстват Лакшми.

Дни на хазарта

Традиция е да се играят всякакъв тип хазартни игри, защото се смята, че празникът предопределя добри печалби. Вярването за това допринася и легендата, че един от индуистките богове е играл на зарове със съпругата си на четвъртия ден от Дивали и тя е спечелила. Някои смятат, че Лакшми може да бъде привлечена от игрите на хазарт. В Мумбай партитата със залагания започват в 22:00 ч. вечерта и продължават до 05:00 ч. сутринта.

Да се поклониш пред… счетоводната книга

Дивали също така отбелязва началото на новата финансова година за хиндуистите. Затова, точно тогава много бизнесмени и търговци откриват нови банкови сметки или учредяват фирми. В някои райони като Гуджарат например дори се покланят пред счетоводните книги. Друг често почитан ритуал в последния ден на Дивали, е сестрата да сготви за брат си, а той да ѝ даде подаръци в чест на любовта и разбирателството помежду им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се!

Бъди в крак с най-добрите оферти!

© Copyright 2017 by spirka.bg