Жирона – в сянката на Барселона

Когато стане въпрос за Каталуния, вероятно всеки първо се сеща за цветната и колоритна Барселона. Но освен градът на Гауди, другите три големи административни центъра – Жирона, Тарагона и Лерида също заслужават внимание.

Бъдете запленени от един от четирите центъра на Каталуния

Когато стане въпрос за Каталуния, вероятно всеки първо се сеща за цветната и колоритна Барселона. Но освен градът на Гауди, другите три големи административни центъра – Жирона, Тарагона и Лерида също заслужават внимание. А за тези от вас, които не обичат претъпканите туристически центрове, може да се окаже дори по-добър избор за дестинация.

 

Жирона или Хирона, се намира на около 90 минути път с кола северно от Барселона. Градът е обграден от римски стени и пази богато културно наследство, което със сигурност си струва да разгледате поне за един уикенд. Ако се разходите в околностите на Коста Брава, ще попаднете на идеално запазени средновековни селца, незасегнати от масовия туризъм.

По пътя на римляните

Римляните идват в Жирона още през първи век от новата ера и построяват крепост, която да бележи пътя от Рим до Южна Испания. По-късно вестготите, маврите и Карл Велики оставят своите отпечатъци и постепенно оформят облика на града. Старият град е разположен на стръмния хълм над река Оняр, а след това се разпростира и по равнината. Редица живописни къщи очертават крайбрежието на реката в характерните пастелни нюанси, а изгледът от всеки от мостовете е доминиран от катедралата, която някога е издигната от маврите като джамия. Навсякъде в Стария квартал ще бъдете заобиколени от калдъръмени улички, сенчести площади и къщи с балкони.

СПА в арабски стил

Посетете арабските бани, които са едни от най-добре запазените в Испания. Включват  няколко отделни помещения, всяко от което има собствен басейн. Има студен, топъл басейн и парна баня. Площад “Независимост” или “Пласа де ла Индепенденсиа” е едно от централните места в града, където всички се срещат. Той е посветен на борбата за независимост срещу наполеонова Франция. Друга интересна забележителност за любителите на историята е Музеят на еврейската история, който събира по покрива си артефакти на над 500 години.

 

Римляните издигат първите градски стени, които през XIV век биват възстановени и разширени. Днес основното им предназначение предразполага да се разхождате по тяхната дължина, като се изкачвате по кулите-наблюдателници и да се насладите на панорамната гледка към Жирона и околностите. Студентите поддържат нощния живот на Жирона на ниво, затова на отсрещния бряг на реката ще намерите много ресторанти и барове.

Как да стигнем до там?

Летище “Жирона” разполага само с един терминал, разположен на две нива и обслужващ предимно нискотарифни авиокомпании и чартърни полети. По-често пътниците предпочитат да летят до “Ел Прат” в Барселона и оттам да пътуват около час до града. Има редовен транспорт между градовете Жирона и Барселона, така че лесно ще можете да планирате посещението и на двата града, разчитайки на обществения транспорт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се!

Бъди в крак с най-добрите оферти!

© Copyright 2017 by spirka.bg