Изненадващите забрани на бразилските власти

Слънце, плаж, море, зеленина, феерия от цветове и музика – всичко това описва стандартната представа на туристите за Бразилия и ни кара да потърсим изгодни самолетни билети до една от най-колоритните страни в Южна Америка.

Или как самбата, футболът и бикините са били застрашени

Слънце, плаж, море, зеленина, феерия от цветове и музика – всичко това описва стандартната представа на туристите за Бразилия и ни кара да потърсим изгодни самолетни билети до една от най-колоритните страни в Южна Америка. Но правилата и ограниченията не винаги са били така либерални.

 

От 1940 г. до 1979 г. женският футбол, заедно с други спортове е бил забранен от властите с аргументите, че пречи на женствеността и репродуктивността на спортистките, които ги практикуват. Макар и да е имало около 10 женски футболни отбора и първенство, то е спряло да съществува за период от близо 40 години.

Без самба и капорейра в началото на XX век

Днес самбата може да е една от основните асоциации, с които бразилската култура се свързва, но това не е било така в самото начало на 20-ти век. Тогава управляващите са смятали, че този танц е забавление за най-нисшите слоеве на обществото и създава лоша репутация на Бразилия. Затова полицията е глобявала или задържала всеки, който е танцувал публично на улицата. Това статукво обаче не се задържа за дълго и през 1917 г. музиката отново се лее из улиците и придобива световна популярност.

 

Същото се отнася и за бойното изкуство капоейра, което е комбинация от народен танц и бойно изкуство на освободените роби. Властите са се притеснявали, че те могат да го използват в даден момент, за да се вдигнат на бунт, но в последствие забраната отпада и капоейрата започва да се развива, като уважавано бойно изкуство.

Правила за добиване на тен

Това, което днес е все още е забранено, е събирането на тен на плажа без горна част на бански костюм. Освен, ако не сте на нудистки плаж, можете да отнесете някоя глоба, ако сте без горнище. Явно придобиването на бронзов загар е чувствителна тема за южноамериканската страна, защото през 2011 г. Бразилия се превръща в първата държава, забраняваща употребата на солариуми, освен ако не е по медицински причини. Емблематичните бикини също са били в черния списък за кратко през 1961 г. Тогава ексцентричният президент Janio Quadros ги е обявил за изключително непристойни. Това обаче само е предизвикало феминистка вълна в обществото, направила бикините още по-известни.

Без обаждания в банките

Използването на мобилни телефони в банки и банкови институции е забранено, като в това число освен телефонните разговори, влиза и всякакъв вид писане, сърфиране в интернет или ползване на приложения. Ако не спазите правилото след първо предупреждение от охраната на банката, ще бъдете глобени. Целта на този закон е да се ограничат финансовите престъпления.

 

Ако се разхождате из Сао Пауло, което искрено ви пожелаваме, вероятно ще забележите, че никъде в града няма рекламни билборди. Те са забранени от общината, защото разсейват шофьорите и предизвикват пътни произшествия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се!

Бъди в крак с най-добрите оферти!

© Copyright 2017 by spirka.bg