Истанбулското летище "Ататюрк"
остава в миналото

Рано днес започна преместването от истанбулското летище "Ататюрк" към летище "Истанбул", повече от пет месеца,
след като новият аеропорт бе тържествено открит на церемония в деня на националния празник на страната - 29 октомври.

Миналата година аеропортът е обслужил 465 хиляди полета

Рано днес започна преместването от истанбулското летище „Ататюрк“ към летище „Истанбул“, повече от пет месеца, след като новият аеропорт бе тържествено открит на церемония в деня на националния празник на страната – 29 октомври, предаде ДПА.

 

Трансферът започна в 3 ч. през нощта и се очаква да отнеме 45 часа и да приключи в неделя, съобщи министерството на транспорта. Всички полети и на двете летища ще бъдат преустановени едновременно за срок от 12 часа.

 

„Последният полет на „Ататюрк“ ще бъде осъществен на 6 април в 2 часа местно време“,

 

уточни министърът на транспорта Джахит Турхан. След 14 ч. на 6 април полетите от и на летище „Истанбул“ постепенно ще започнат да се увеличават, добави той.

Министърът посочи, че понастоящем ежедневно от летище „Ататюрк“ излитат и кацат по 300 самолета, като миналата година аеропортът е обслужил 465 хиляди полета.

 

До пет години летище „Ататюрк“ ще заеме второ място сред летищата в света, обслужващи най-голям брой пътници, каза още министърът. След като всички етапи бъдат завършени, летището ще се превърне в глобален авиационен център и ще се нареди на първо място, изтъкна той.

 

Сумарното тегло на съоръженията, които ще бъдат транспортирани от едното към другото летище, е близо 50 хиляди тона. Общо 280 самолета ще бъдат прехвърлени към новото летище от националния авиопревозвач на Турция „Търкиш еърлайнс“, като 151 от тях ще излетят от летище „Ататюрк“. Повече от 1800 служители ще бъдат ангажирани в транспортирането на съоръженията, обяви говорител на компанията.

Летище „Истанбул“ вече обслужва ограничен брой полети, но се предвижда до десет години броят на обслужваните пътници да нарасне до 200 милиона годишно.

 

След 6 април летище „Ататюрк“ се предвижда да се използва единствено за частни карго полети, за ремонт и поддръжка на машините, за полети на държавни самолети и по други специални случаи. Летище „Сабиха Гьокчен“ в азиатската част на града обаче ще продължи да функционира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се!

Бъди в крак с най-добрите оферти!

© Copyright 2017 by spirka.bg