Йоханесбург – новата кулинарна
столица на Южна Африка

Това кулинарно „събуждане“ е сравнително отскоро, защото дълги години Йобург е можел да се похвали само с второкласни френски бистра и италиански кафенета, наследени от европейските заселници.

Как бизнес центърът стана вкусна дестинация

Двата най-големи града на Република Южна АфрикаЙоханесбург и Кейптаун имат дълга история на съперничество. Докато плажният Кейптаун със своите пейзажи, ресторанти и винени барове винаги е бил предпочитана туристическа дестинация, Йоханесбург си остава бизнес столицата на целия африкански континент, олицетворявайки новата панафриканска култура и надежда за развитие по начин, по който пингвините и винарните на Кейп не могат да съперничат.

Африкански кулинарен микс

Субсахарската кухня никога не е разпалвала международния интерес така, както европейската или азиатската например. Затова и ресторантите на Йоханесбург имат слабо присъствие в списъка с най-добрите. Но това определено е на път да се промени, защото със своя космополитен облик, градът вече е събрал етническо и национално разнообразие от целия континент, което логично се изразява и в неговата кухня. Сомалийки и еритрейски кафенета, мозамбикски павилиони за бърза храна и ганайски ресторанти предлагат странен микс от пикантни скариди, пиле с подправки и баасто, което е сомалийската версия на европейската паста.

 

Разхождайки се из улиците на Йоханесбург, можете да се озовете в различни кътчета на африканския континент. Но затова, трябва да се настроите да мислите извън стандартните граници. Типичните европейски ресторанти с бели покривки и възможно най-комфортна обстановка са заменени от бивши заводи или дори бордеи, превърнати в заведения за хранене. Храната и нейният вкус са основното, което има значение.

От транспортен към кулинарен център

Това разнообразие и мултикултурност на ресторантите се дължи на факта, че Йоханесбург отдавна е транспортен център. Международното му летище всеки ден обслужва полети, свързващи пътници от целия континент и не само. Поради това много международни вериги избират Йобург за своя бизнес. От друга страна, икономическите имигранти от околните държави често могат да бъдат видени да продават сладки палачинки или пикантен ориз на улицата, което допринася за колорита на града.

Йоханесбург – вкусът на разнообразието

Това кулинарно „събуждане“ е сравнително отскоро, защото дълги години Йобург е можел да се похвали само с второкласни френски бистра и италиански кафенета, наследени от европейските заселници. Друг фактор е липсата на национална кухня в Южна Африка. Етническото разнообразие, ставащо ясно само от факта, че в страната има 11 официални езика, прави трудно отличаването на определени, типични за страната ястия. Не ни остава друго, освен да се насладим на това разнообразие и да опитаме вкуса на Африка в рамките на Йоханесбург.

Абонирай се!

Бъди в крак с най-добрите оферти!

© Copyright 2017 by spirka.bg