Какво да не правим в Чили?

Всяка страна има специфична култура, която един истински пътешественик трябва да уважава, за да изживее пълноценно посещението си, независимо дали е с опознавателна, авантюристична, бизнес цел или почивка.

Няколко правила, които ще ни спестят културния шок

Всяка страна има специфична култура, която един истински пътешественик трябва да уважава, за да изживее пълноценно посещението си, независимо дали е с опознавателна, авантюристична, бизнес цел или почивка. Или казано накратко – спазвайте следните прости правила, за да се радвате на живота в Чили.

 

Не очаквайте, че навсякъде ще говорят английски език. Да, езикът на Шекспир може да е придобил изключителна популярност през последните десетилетия, заради бума в компютърните технологии и американската поп култура, но това не означава, че всички нации живеят с приоритета да научат този език. Затова вземете разговорника и се опитайте да научите поне няколко съществени фрази, които винаги се отплащат добре, като например: „Здравейте!“, „Благодаря!“, „Моля!“, „Заповядайте!“, „Колко струва това?“.

Наздраве по чилийски

Сладката чилийска ракия „писко“ или pisco e чилийска и това трябва да е ясно на всички. Погрешно схващане е, че питието произхожда от Перу и това разпалва моментално страстите сред по-патриотично настроената част от населението. Спорът, който може да възникне е същият, ако кажете на португалец, че говори бразилски език, на българин – руски или на македонец – български. Ако предпочитате коктейлите пред твърдия алкохол, поръчайте си Pisco Sour или Piscola.

Точността не е родом от Чили

Чилийците са много спокойни хора, те не обичат напрежението или пришпорването, затова трябва да се научите на търпение. Ако показвате неудовлетвореност или търсите сметка за не достатъчно внимание или бавен сервиз, то е доста вероятно напук да ви отговорят с: Manana! или „Утре!“. Не очаквайте уговорките ви да вървят по график. Освен ако имате полет или среща в международна компания, е малко вероятно хората да са навреме. Ако ви поканят на гости, не отивайте точно навреме, защото това се счита за грубост.

Транспортни навици

Избягвайте употребата на публичния транспорт и най-вече метрото в час пик, т.е. между 17:00 и 19:00 ч. Тогава всички пътници безцеремонно се бутат един в друг, джентълменството почти не съществува, като понятие и се налага отдалеч да изкрещите, че ще слизате на вашата спирка. Освен това, когато пресичате на пешеходна пътека, винаги се оглеждайте внимателно, дори и когато вече сте по средата ѝ. Шофьорите не зачитат обезателно тази маркировка.

 

Не забравяйте бакшиша. Заплатите в обслужващия сектор са сравнително ниски, затова е обществено прието да оставяте 10% от сметката като бакшиш, дори и да не сте напълно доволни. В противен случай, действието ви би се възприело, като обида към целия персонал.

 

Старо суеверие гласи, че солта не се предава от ръка на ръка, дори на масата, защото се смята, че тези двама души ще се скарат. Затова, когато някой има нужда да си подсоли ястието, просто оставете солницата близо до него. Внимавайте с това суеверие, ако сте завързали приятелство в Чили, защото въпреки всичко, ще ви се иска да се върнете в тази прекрасна страна, а е хубаво да знаете, че там имате приятел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се!

Бъди в крак с най-добрите оферти!

© Copyright 2017 by spirka.bg