Кога започва лятото?

Обикновено, когато говорим за първия ден от лятото, става дума за астрономическото лято,
което се определя от земната ос и орбита около Слънцето.

Къде си лято?!

Астрономическо лято

Тази година астрономическото лято започва на 21 юни и си отива на 23 септември.

 

Астрономическият календар определя сезоните, дължащи се на 23.5° наклон на оста на Земята спрямо равнината на орбитата ѝ. Двете равноденствия и слънцестоения са свързани с орбитата на Земята около Слънцето.

 

Слънцестоенията и равноденствията се считат астрономически за преходни точки между сезоните и отбелязват ключови етапи в астрономическия цикъл на Земята. За една година има две равноденствия (пролет и есен) и две слънцестоения (лято и зима). Датите на равноденствията и слънцестоенията не са фиксирани поради елиптичната орбита на Земята около Слънцето. Земната орбита около Слънцето означава, че в началото на януари Слънцето е най-близко (известно като перихелий) и в началото на юли е най-далечно (афелий).

Метеорологично лято

Въпреки това метеоролозите се интересуват също и от началото на „метеорологичното лято“.

 

Метеорологичното лято започва в началото на юни (01 юни) и си отива в края на август (31 август).

 

Метеорологичните сезони се състоят от разделянето на сезоните на четири периода от по три месеца. Тези сезони са разделени, за да съвпаднат с нашия грегориански календар, което улеснява метеорологичните наблюдения и прогнози, за сравнение на сезоннната и месечната статистика. По метеорологичния календар пролетта започва на 01 март.

 

Сезоните се определят като пролет (март, април, май), лято (юни, юли, август), есен (септември, октомври, ноември) и зима (декември, януари, февруари).

Абонирай се!

Бъди в крак с най-добрите оферти!

© Copyright 2017 by spirka.bg