Кои са най-посещаваните музеи в света?

Свикнали да мислим, че най-добрите образци в науката и изкуството се съхраняват в европейските музеи. Да, но това не е съвсем вярно. Всъщност сред 10-те най-посещавани музея в света, само 4 се намират в Европа.

Шест от световния Топ 10 са извън Европа

Когато говорим за културен или кулинарен туризъм, обикновено се сещаме за Европа, а екзотиката и адреналина свързваме с Близък изток, Африка, Азия, Латинска Америка. В този ред на мисли сме свикнали да мислим, че най-добрите образци в науката и изкуството се съхраняват в европейските музеи. Да, но това не е съвсем вярно. Всъщност сред 10-те най-посещавани музея в света, само 4 се намират в Европа: Лувърът в Париж, Версайският дворец отново до Париж, Музеите на Ватикана и Британският музей в Лондон. Ще ви представим именно тези шест, които са далеч от Европа, но събират повече посетители на годишна база:

Дворцовият музей на Забранения град в Пекин (Китай)

През 2017 г. музеят е бил посетен от над 16,5 млн. души, което е наполовина повече от Лувъра, който е на второ място. Културната институция съхранява богатите художествени колекции на династиите Мин и Цин и се намира в комплекса Забраненият град. За период от близо 5 века Забраненият град е бил дом на владетелите на Китай, негов политически и културен център.

Националният музей на Китай, Пекин (Китай)

Намира се на източната страна на площад „Тиенанмън“ в Пекин. Той е посветен на историята и изкуството на Китай и е изцяло под опеката на Министерството на културата на страната. Огромната колекция от над 1 млн. експонати покрива период от историята на китайските земи от над 1,7 млн. години. Започва се с останките на най-древния човек, намиран в Китай – синантропа и се стига до края на Цин, която е последната имперска династия, управлявала Китай.

Националният въздушен и космически музей на САЩ (Вашингтон)

Музеят е открит през 1946 г. и в него се съхраняват експонати, които няма къде другаде да видите свободно: командният модул на „Аполо 11“, капсулата на „Дружба 7“, корабът Bell X-1, самолетът на братя Райт. Дори и да не сте фен на въздушния транспорт и Космоса, няма как да не се впечатлите от начина, по който е представена историята на научния прогрес в тези сфери.

Музей на изкуството „Метрополитън“ в Ню Йорк (САЩ)

Веднага след Версайския дворец, музеят „Метрополитън“ в Ню Йорк е следващ по посещаемост с 6,7 млн. души годишно. Сградата му днес гордо се извисява на Пето авеню в готически стил, благодарение на бизнесмени, които даряват солидна сума за това през 1870 г. Галериите му са посветени на художествено изкуство, музикални инструменти, професионална фотография, литературни произведения и научни открития, обхващащи географски целия свят и всички исторически епохи от развитието на човечеството. Всеки истински ценител на изкуството на драго сърце би се качил на полет за Ню Йорк, заради тази сграда.

Шанхайският музей за наука и технологии, Китай

Този музей е посещаван годишно, колкото музеите на Ватикана, макар неговата сграда и колекции да са доста по-млади. Идеята, стояла зад неговото създаване, е да се изгради модерна културна институция, която да се равнява и дори да надмине западните подобни. В музея може да разгледате сектори, посветени на зараждането на човешкия живот, животинския свят, структурата на планетата Земя, информационната ера и роботиката, Космосът, човешките научни постижения и част, посветена за децата.

Националният природонаучен музей на САЩ (Вашингтон)

Ако пътувате до Вашингтон, не пропускайте този музей. Той е с безплатен достъп и е отворен цели 364 дни в годината. На три етажа са представени различни експозиции, свързани с човешкото тяло, света на животните, изчезналите динозаври, тайните на земните слоеве и необятния световен океан, както и IMAX кино.

Category: Класации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се!

Бъди в крак с най-добрите оферти!

© Copyright 2017 by spirka.bg