Кулинарен туризъм – Част I

Да не се залъгваме – един от основните фактори, които определят,
дали пътуването ни е било приятно е местната кухня и как тя съответства на нашите вкусове.

Храната, като основен двигател на нашето пътуване

Да не се залъгваме – един от основните фактори, които определят, дали пътуването ни е било приятно е местната кухня и как тя съответства на нашите вкусове. Япония например разполага със забележителна национална кухня, но ако изобщо не си падате по риба и морски дарове или идеята за сладолед от змиорка ви убива апетита, то не отивайте там с големи кулинарни надежди. Дестинациите, които ще ви представим са световно признати, като домове на вкусните хапвания.

Областта Емилия-Романя в Италия

Позната като родното място на марката автомобили Ферари и италианския тенор Лучано Павароти, Емилия-Романя се гордее с голям брой семейства, които поколения наред произвеждат „светата троица на италианската гастрономия“: пармезанът или Parmigiano-Reggiano, традиционният балсамов оцет и шунката парма. Столицата на областта – Болоня щедро ще ви запознае с някои от най-добрите джелатерии в целия свят, а всички знаят за вкусния сос болонезе, лазанята и тортелините. Местните кулинарни училища преподават умения в този занаят, а посещението им ще ви остане спомен за цял живот. Освен всичко това Wizz Air предлагат евтини самолетни билети до там.

Анталия, Турция

Ако посетите курорта Анталия, вкусовите ви рецептори ще ви благодарят. Мястото е съхранило и развило рецепти от християнския и мюсюлманския си период. Заобиколен от заснежените върхове на планините Таурус и тюркоазените води на Средиземно море, градът разполага с маслинови горички, цитрусови овощни градини и пресни морски дарове. Рибните кебапи, октоподи и плата от цветни мезета ще ви завъртят главата, а сладкишите дори не можем да коментираме подобаващо. Задължително опитайте местните сладка, с които районът е известен. Най-интересни са тези от патладжан, диня или роза. С прикачване през летище Истанбул ще стигнете във винаги подходящо за хапване време.

Ню Орлиънс, Луизиана (САЩ)

Ню Орлиънс винаги е бил кулинарната гордост на САЩ. Интересната смесица от наследниците на френските заселници в американския щат и влиянието на испанската и западноафриканската култури, забъркват неустоима кулинарна традиция. Теченията „креолска“, „кейджън“ и „вуду“ кухня се характеризират с използването на много и най-разнообразни подправки, плодове и засищащи съставки. Кухнята на Ню Орлиънс е не само наслада за езика, но и за очите със своите цветове. Най-популярната бърза храна е всъщност наследство от италианските имигранти през 19-ти век. Сандвичът „муфулета“ се състои от хляб, пълнен със салами, сирена и със специална салата, приготвена от зелени и черни маслини, моркови, чушки и подправки.

Абонирай се!

Бъди в крак с най-добрите оферти!

© Copyright 2017 by spirka.bg