Лисабон за 48 часа

Напоследък португалската столица придобива все по-голяма популярност, като един от най-интересните и шарени градове на Южна Европа.

Един уикенд в най-модерния град на Иберийския полуостров

Напоследък португалската столица придобива все по-голяма популярност, като един от най-интересните и шарени градове на Южна Европа. Wizz Air предлага достъпни и директни полети от летище София до Лисабон, от които може да се възползвате, за да се убедите сами в плюсовете на този град. Всички ресторанти, кафенета, магазини и музеи, намиращи се между Стария квартал и крайбрежието на река Тежу, ви приканват за една топла и продължителна разходка.

 

Историческият център на Лисабон е лесен за опознаване в рамките на ден или два. След земетресението през 1755 г., по-голямата част от средновековен Лисабон е разрушена, но това пък спомага за изграждането на един достъпен за всеки пътешественик град. Байша („нисък град“) е сърцето на Лисабон, разположено до площад „Педро IV“ или по-известен като Росио. От северната си страна площадът е обграден от маркираната с палмови дървета Avenida da Liberdade, а от южната е пешеходната Rua Augusto. Този район е равнинен и лесен за разходка, но навсякъде другаде ще ви се налага да изкачвате или да се спускате от прословутите седем хълма на Лисабон.

Изберете разходка със старинен трамвай

В португалската столица има няколко вида градски транспорт – метро, което е най-бързият и евтин вариант за придвижване, автобус и емблематичните трамваи. Не всички от тях изглеждат по стария, романтичен начин, който всъщност за българите не представлява нещо различно, тъй като все още имаме подобни превозни средства в нашата мрежа. Повечето съвременни трамваи имат вид на модерни мотриси. Такситата и коли под наем са също вариант за пътуване.

 

Ако се зачудите на къде да поемете или как да стигнете до някоя точка, която е привлякла вниманието ви при четене на поредния блог или пътеводител, доверете се на туристическите центрове Ask Me Lisboa. Основният такъв се намира в централната част на града, на улица Rua do Arsenal и работи от понеделник до петък, между 09:00 и 18:00 ч.

Град на гледки и пейзажи

Едно от увлекателните предимства на Лисабон е, че места, които изглеждат далеч, всъщност се намират само на един хълм разстояние. От централния площад „Росио“ се насочете на изток, преминавайки през бароковите фонтани и паметника на Педро IV. След това преминете или поспрете в някое от многото кафенета на площад „Фигуейра“ а от там завийте на дясно по улица „Магдалена“, която е известна със своите магазини и най-вече книжарници. Наблизо се намират сградата на Стария пазар, както и замъкът на Лисабон – „Св. Георги“. На където и да се насочите, навсякъде ще пред вас ще се открият прекрасни гледки, които си струва да запечатате в цветен спомен.

От брънч до аператив

Има две типични хранения, които не бива да пропускате, за да се впишете в местната лежерна атмосфера, особено през уикенда. Брънч с типично португалски вкусотии малко преди обяд и аператив привечер с чаша португалско вино и испански тапаси. Не можете да отидете в Лисабон и да не посетите типичните Пастелерии или сладкарници, в които се произвеждат и продават десерти пастел де ната (pastel de nata). В комбинация с еспресо – това е идеалната енергийна почивка по всяко време на вашата разходка из града.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се!

Бъди в крак с най-добрите оферти!

© Copyright 2017 by spirka.bg