Малкият Париж в Копенхаген

Разхождайки се по Варендамсвей (Vaernedamsvej), между копенхагенските квартали Вестербро и Фредериксберг, ще се почевствате все едно сте в първи район на Париж.

Варендамсвей е глътка френска атмосфера насред датската столица

Разхождайки се по Варендамсвей (Vaernedamsvej), между копенхагенските квартали Вестербро и Фредериксберг, ще се почевствате все едно сте в първи район на Париж. Може би, заради кафенетата, фасадите на срадите, гурме расторантите и миниатюрните бутици, тази улица ще ви накара да си тананикате някой френски шансон. Откакто носи настоящето си име, което ѝ е дадено през 1733 г., тя става нарицателно за вкусна храна и луксозни стоки. Тогава са се продавали предимно вино, сирена и модерният за времето си абсент.

Какво ни предлага улицата?

На нея се намира цветарският магазин Blomsterskuret, бистро Falermum, сервиращо разбира се френски специалитети, а сервитьорите говорят и френски и малко по-обикновеното L’Education Nationale, в което понакога има музика на живо. Не пропускайте да изпиете един „пастис“, който преди вечеря ще ви отвори апетита, а след това ще помогне за храносмилане (или така поне се оправдават французите. Сравнително близо е киното Grand Teatret, в което всеки понеделник излъчват френски филми.

 

Самите французи, които посещават Копенхаген не отричат, че малката улица им напомня за родната страна. Френската култура и особено кухна, се радват на голямо уважение от, но това не е изненадващо, имайки предвид, че Копенхаген е истински космполитен град, който е отварен към всякакви различия.

Град с много лица

Пример за това е друга забележителност на града – Християния (Christiania), създадена през 1971 г., когато група хипита са превзели изоставена военна казарма. Сега с 850 жители, това е еко-град в града, където продажбата на марихуана се толерира, а автомобилите са забранени. Районът е интересна смесица от странни къщи, работилници, художествени галерии и евтини кафенета, предлагащи органик продукти.

Како да се придвижим от летището до центъра?

Летище Кастроп се намира няколко километра на юг от града. Спада към Зона 4 на градския транспорт, а центърът логично е Зона 1. Може да се придвижите с влак, автобус или метро. Метрото и влаковете тръгват от Терминал 3 като разстоянието с Терминал 2 е 10 минути. Тези два терминала обслужват международни полети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се!

Бъди в крак с най-добрите оферти!

© Copyright 2017 by spirka.bg