Модата на вулканичния туризъм

Исландският вулкан Ейяфятлайокутъл причини истински транспортен хаус с изригването си през 2010 г., но отключи и една нова ниша в туризма - вулканичният туризъм. Всъщност, вулканите отдавна привличат вниманието на редици туристи с различни цели...

Опасната тенденция, която набира популярност

Исландският вулкан Ейяфятлайокутъл причини истински транспортен хаус с изригването си през 2010 г., но отключи и една нова ниша в туризма – вулканичният туризъм. Всъщност, вулканите отдавна привличат вниманието на редици туристи с различни цели – катерене, къмпингуване, летене с балони с горещи въздух около тях, опознаване на нов вид природни пейзажи или постигане на ефектни снимки около кратерите им, например.

 

Но напоследък е модерна една по-опасна тенденция, предизвикваща всички любители на адреналина, а именно – да се намират възможно най-близо да изригващ вулкан и разбира се – да споделят това в мрежата на момента. Изненадващо е как някои хора дори са склонни да се изложат на екстремна опасност. Психолози обясняват този поведенчески феномен с факта, че вулканите винаги са били неконтролируема от човека природна сила. По-ексцентричните и идейни пътешественици наемат лодка или хеликоптер, които да ги приближат максимално до мястото на изригване.

Епичните Етна и Везувий

Някои от най-известните вулкани, които са се превърнали в популярни туристически забележителности, са италианските Етна и Везувий. Разположен в североизточната част на остров Сицилия и сравнително близо до летище Катания, Етна редовно приканва турситите към 3-часова обиколка с влак, която определено оставя впечатление. Везувий винаги се свързва с печалната история на изпепеления древен град Помпей. Днес освен самия вулкан, останките от града също представляват интерес за посетителите.

Гордостта на Испания

Вулканът Тейде е сред най-големите забележителности на канарския остров Тенерифе. Той е висок 3718 метра над морската височина и е част от най-посещавания природен парк на Испания. Инфраструктурата до подножието на вулкана е изключително добра, а за да се изкачите до кратера му, можете да ползвате лифт. Пейзажът наоколо е в състояние мислено да ви пренесе на друга планета. Имайте предвид, че за да стигнете до самия кратер, първо трябва да изискате от местните специален сертификат, който ви позволява това. Необходими са ви само трите имена и документ за самоличност, които трябва да предоставите малко по-рано преди избраната от вас дата.

Опасни, но магнетични

Хавайският вулкан Килауеа изригва лава от 1983-та година насам, създавайки истинско лавово езеро. Това кара много агенции да организират редовни групи за посещения, особено през нощта, защото тогава гледката е най-удивителна.

 

Котопакси е името на вулкана, който надвисва над столицата на Еквадор. Макар и жителите на Кито да са свикнали с величествената му осанка, винаги остава притеснението, че образувалият се глетчер на върха му (5807 км) ще се разтопи и ще предизвика свлачища. Въпреки всички тези условия, не липсват ентусиасти, които смело го изкачват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се!

Бъди в крак с най-добрите оферти!

© Copyright 2017 by spirka.bg