Монтепулчано – гостоприемство по тоскански

Сгушен в Тоскана, недалеч от Сиена, италианският град Монтепулчано е известен с архитектурата си,
която е съчетание от средновековен и ренесансов стил и природната си красота.

Сгушен в Тоскана, недалеч от Сиена, италианският град Монтепулчано е известен с архитектурата си, която е съчетание от средновековен и ренесансов стил и природната си красота. Местното население се занимава предимно със земеделие и винопроизводство, затова и виното II vino Nobile di Montepulciano се счита за едно от най-добрите в Италия. Според историци и археолози,  първите заселници в областта са от периода III – IV век, дори преди ерата на етруските.

Архитектурен микс между Флоренция и Рим

Сред архитектурните забележителности на града е площад Comunale di Montepulciano, проектиран в типичния за Тоскана стил, който напомня и на някои площади във Флоренция. Друго интересно място за посещение е дворецът Таруджи (Palazzo Nobili-Tarugi), който е изцяло изграден от камъка травертин, типичен за Рим. Именно това го отличава от всички останали в региона. Дуомото или Катедралата Санта Мария Асунта (Santa Maria delle Grazie) е най-важното място, свързано с религията в града. Храмът е бил построен в периода между 1594 и 1680 г. и впечатлява с прекрасния си интериор.

Светилището на Madonna di San Biagio се намира близо до града и е построено в типичен тоскански стил от 16 век на мястото на древен храм с кръгла форма, голям купол и тераса. Фасадата ѝ е изцяло покрита с травертин и включва две големи камбанарии.

 

Едно от най-важните събития за града, се провежда всяка година през месец май. Това е фестивалът за селско стопанство, по време на който се излагат всякакви типични деликатеси, включително и местните вина.

Да търкаляме барелите….

Както във всеки тоскански град, така и в Монтепулчано всяка година се празнуват традиционни фестивали. Най-специфичният местен такъв, се провежда през всяка последна неделя на месец август – Бравио дели Боти. Той включва състезание по търкаляне на големи барели из централните улици. Обикновено се състезават помежду си отбори, съставени от осемте групи или фракции (contrade) на града. Разбира се, празникът не се изчерпва само с това, а и с много други тържества, включващи песни, танци, костюми и други.

Град за разходки

Монтепулчано е доста малък град, затова няма много опции за придвижване с обществен транспорт. Най-лесният начин да стигнете дотам е с автобус. Има няколко автобус, които пътуват редовно от Монтепулчано до Флоренция, Рим, Сиена, Пиенца, както и до други по-малки градчета и селца в областта. Имайте предвид, че закъсненията в графика на автобусите не са единични случаи. Билетите са леснодостъпни, дори и през натоварения туристически сезон. Ако сте избрали да се придвижвате с кола под наем, ще намерите лесно градчето по пътя от Сиена, Флоренция или Пиенца. Като цяло, лесно ще можете да обиколите града, чиято запазена марка са пешеходните улички без коли и трафик. Автобусите на градския транспорт са опция, ако сте избрали хотел в покрайнините на града, ако сте пристигнали с автомобил, не забравяйте, че повечето улици в центъра са забранени за коли.

 

Повечето хотели в областта представляват реставрирани стари вили или фамилни къщи. Има също така доста добри места за настаняване тип Bed&Breakfast. Повечето от хотелите, разположени в центъра, са достъпни през цялата година. Относно храната, рядко ще сбъркате в избора си с тосканската кухня. Пастата, сирената и ястията, приготвени със свинско месо са специалитети, които трябва да се опитат. Основното място, откъдето можете да пазарувате в Монтепулчано, е главната търговска улица. Най-добрите неща, които можете да си купите оттам, са вино и сирена.

 

Най-удобният начин да стигнете до Монтепулчано е с полет до Пиза или до летище Флоренция. Самолетни билети на изгодни цени до тези дестинации може да намерите по всяко време на сайта ни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се!

Бъди в крак с най-добрите оферти!

© Copyright 2017 by spirka.bg