Най-красивите френски села,
в които да избягате от градската джунгла

Удоволствието се крие в малките неща и точно това ще откриете в някои от най-очарователните селца на Франция.

Един по-различен поглед към Франция

Удоволствието се крие в малките неща и точно това ще откриете в някои от най-очарователните селца на Франция. Определено си заслужава да ги посетите, особено ако искате да се скриете за малко от напрегнатата атмосфера на големия град и динамичното му ежедневие.

Да се потопим в приказките

Егисхайм е невероятно кокетно селце, сякаш излязло от анимационния филм на Уолт Дисни за Красавицата и Звяра. Тесните му улички отвсякъде са заобиколени от старинни къщи с разноцветни фасади, от чиито прозорци се показват цветя и зеленина. Фонтанът в центъра на селото допринася за приказното усещане. Селцето се намира на 380 км източно от Париж, на 70 км югозападно от Страсбург и 6 км от Колмар. 

 

Можете да потърсите изгодни самолетни билети от София до Страсбург и оттам да използвате обществен транспорт или кола по наем, за да се озовете в това живописно кътче от Франция. Местното туристическо влакче ще ви разведе из района, който е популярен и със своето винопроизводство.

 

Бенак-е-Казнак е драматично разположен на скалите, надвисващи над бреговете на река Дордон в регион Аквитания. Сред целия архитектурен пейзаж най-много се отличава Шато де Бейнак, построен през 12 век. Това е един от най-добре запазените примери за средновековен замък във Франция. Оттам се разкрива великолепна гледка към заобикалящата долина.

На брега на малкото Женевско езеро

Ивоар е член на „Най-красивите села на Франция“. Селцето е разположено в района Рона-Алпи, Югоизточна Франция. Всяка година привлича хиляди туристи през летния сезон, заради идиличните си улици, обсипани с разцъфнали цветя и специалната си Градина на петте сетива. Центърът му е изцяло обграден от средновековна крепост и калдъръмени улички, които неусетно отвеждат към бреговете на Женевското езеро, където рибарските лодки леко се поклащат.

 

Ако си падате по старомоден провансалски чар като от класическите френски филм, трябва да посетите Мутиер Сент Мари. Деликатно скрито между два скалисти склона, точно в сърцето на природен парк Вердон, селцето е идеална отправна точка за опознаване на европейския Гранд Каньон и лавандуловото поле Валенсол. Разхождайки се измежду типичните калдъръмени улички и къщичките в пастелни тонове и червени покриви, ще попаднете на страхотни керамични произведения, забележителни средновековни църкви и гурме хапвания насред слънчеви площади.

По следите на холивудска продукция

Горд е едно от най-пленяващите провансалски села, разположени на хълм. Това малко кътче има продължителна история, през която е привличало редица художници и пътешественици от цял свят, търсещи спокойствие и красиви пейзажи като тези на ръба на плато Vaucluse. Със своите стари каменни къщи с теракотени покриви и тесни улички помежду им, селцето олицетворява перфектния декор за заснемането на филма „Една година в Прованс“ по едноименния роман. От март до октомври многоцветни фестивали вдъхват живот на селцето, а през останалото време това прави традиционния пазар във вторник, който е целогодишна забележителност.

 

Сгушен сред хълмовете над Ница, в близост до лъскавия Лазурен бряг, Сен Пол дьо Ванс е друг любим рай за артистите. Подобните на лабиринт улички са изпълнени с работилници, галерии и ателиета, предлагащи авторски творби на съвременни творци. Дори в местните хотели, ресторанти и църкви ще попаднете на забележителни произведения на изкуството.

Абонирай се!

Бъди в крак с най-добрите оферти!

© Copyright 2017 by spirka.bg