На четири гуми с куче

Планирате чаканата почивка със задоволство, когато изведнъж възниква въпросът: "Ами, кучето?"
Търсите с поглед своя най-добър приятел, а той добродушно ви поглежда право в очите и маха радостно с опашка.

Девет съвета за пътешествие с любимеца ви

Планирате чаканата почивка със задоволство, когато изведнъж възниква въпросът: „Ами, кучето?“ Търсите с поглед своя най-добър приятел, а той добродушно ви поглежда право в очите и маха радостно с опашка. Тогава сърцето ви се къса при мисълта, че би се почувствал изоставен, ако го връчите на някой приятел или го заведете в хотел за кучета. Но 300, 400 или дори повече километра с четириногото в автомобил, плюс непознатата обстановка, биха били предизвикателство за всички пътуващи. Затова, ако сте твърдо решени да не се разделяте с любимото си куче, дори и по време на почивката, следвайте основните девет препоръки.

Кучешки тест драйв

В случай, че никога не сте возили кучето в автомобила си, нека първият път бъде преди планираното пътуване, защото рискувате да се вкарате в истинско приключение. Набележете си някоя сравнително близка дестинация, за да видите как ще реагира приятелчето ви. Ако е прекалено неспокоен и стресиран, може би не си струва дори да продължите към следващите съвети.

Допълнителен критерий за резервация

Когато търсите хотел, прибавете и още едно съществено изискване – да приемат домашни любимци. Ако до сега сте търсили само спрямо локация, цена или екстри като плувен басейн, с кучето ви може да се наложи да пренебрегнете някое от изискванията си, за да сте заедно, защото не всички хотели са склонни да приемат животни. Все пак има и доста хубави места, на които няма да имат нищо против вашия Рекс, Балкан, Скаут или Доли.

 

Както при хората, така и при домашните любимци, профилактичните прегледи никога не са лоша идея. Заведете животинчето си при ветеринаря преди пътуването, за да сте спокойни, че е здрав и няма да ви изненада неприятно.

Не забравяйте и неговия багаж

Да, на някои места нямат нищо против вашето куче, но това не означава, че наоколо ще има зоомагазин или въобще обект, откъдето да закупите подходяща храна, витамини, дентаскикс, играчки и други дребни, но важни неща за вашето куче. Затова вземете всичко необходимо и проверете отново, заедно с вашия багаж преди отпътуване.

Няма да ви бъде излишно, ако преди да тръгнете на път, разучите местните ветеринари за всеки случай. Дори да няма такива на курорта, към който сте се запътили, набележете такива по маршрута ви.

 

Може да се изненадате, но вече се продават дори предпазни колани за автомобил, предназначени за вашето куче и то с различни дизайни и размери. Ако се колебаете, дали подобна покупка си заслужава, се сетете за златното правило при всяко пътуване и работен процес: „Безопасността на първо място!“ А и ако кучето ви внезапно се развълнува от нещо, ще ви разсее от пътната обстановка.

Тренирайте кучето си

Фактът, че ще водите кучето си на почивка с вас, може да окаже повод да прекарвате повече време с него, обучавайки го на различни команди и добро поведение. Така ще сте спокойни, че няма да сте от онези хора, за които останалите туристи с пренебрежение да се чудят, защо са взели това нещо със себе си.

 

В зависимост от дължината на маршрута си, планувайте пътуването така, че да спирате от време на време, не само за гориво и кафе. Все пак, кучето е член на семейството, което също има нужда от тоалетна, разтъпкване, малко вода или похапване, както всички нас.

 

Никога не хранете обилно кучето си точно преди да отпътувате, а му дайте малко време за обработване на храната. В противен случай, може да ви се наложи да почиствате бъркотия само няколко километра след старта. Ако всичко това ви кара да се замислите, дали все пак да не резервирате кучешки хотел, се сетете, че кучето е повече от приятел и изисква грижи, подобаващи на един малък член от семейството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се!

Бъди в крак с най-добрите оферти!

© Copyright 2017 by spirka.bg