Невероятните мостове

Архитектурата с право се счита за вид изкуство. Нейната цел не е само функционалност – създаване на сгради, в които да живеем, работим и се забавляваме, но и да твори красота, която се стреми да надмине човешките възможности.

Когато пътните съоръжения се превърнат в нещо повече

Архитектурата с право се счита за вид изкуство. Нейната цел не е само функционалност – създаване на сгради, в които да живеем, работим и се забавляваме, но и да твори красота, която се стреми да надмине човешките възможности.

 

Наскоро завършеният мост във Виетнам, близо до Da Nang, потвърждава това мнение, привличайки медийно внимание от цял свят. Златният мост „се държи“ от две огромни каменни ръце, преминавайки над хълмовете Ba Na на 1400 метра надморска височина. Дължината на моста е 150 метра, а конструирането му е отнело около една календарна година. Изборът за създаване на подобно архитектурно чудо в Централен Виетнам, не е никак случаен.

Френско наследство

Централният планински регион на Виетнам е бил любима дестинация за почивка на френското колониално управление. След 1945 г., когато се слага окончателен край на този строй, регионът запада. Днес се създават реплики на старите френски вили с градини, формирайки  романтичен пейзаж. Работи и лифтът на хълмовете Ba Na, който със своите 5,8 км някога е бил най-дългият в света.

Великобритания има традиции в прогресивните механизми

Друг забележителен съвременен мост е Fan Bridge или Ветрилото, над канала Падингтън в Лондон. Понастоящем той работи само в сряда и петък по обяд, както и в събота следобед, което го поставя по средата между функционалността и изкуството. Хидравличната конструкция издига своите 5 стоманени греди на около 20 метра над водата, правещи ги да изглеждат, като традиционно японско ветрило. Наблизо се намира и The Rolling Bridge, който също работи само в определени дни. Тогава той буквално се разгъва и от кълбовиден архитектурен обект, се превръща в стандартен мост за пешеходци. В британския мегаполис ще намерите още много подобни чудеса, заради което си заслужава да потърсите изгодни самолетни билети.

Късметлийският възел на Китай

Мостът с дължина 185 метра е построен в китайският град Чанша и изглежда, сякаш е конструкция от червен метал без начало и край. Всъщност това са три моста, визуално преплетени в един. Той печели награда за най-добър международен проект на неговите създатели за 2016 г. Пресъздава идеята за безвремие в китайския фолклор.

 

Webb Bridge в Мелбърн, свързващ района на пристанището със South Wharf, прилича на огромен тунел, изграден от мрежа. Вечерно време целият мост свети и представлява възхитителна гледка. Той е творение на архитекта на прочутата опера в Сидни. С времето се е превърнал в една от емблемите на Мелбърн, който се слави, като културната столица на Австралия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се!

Бъди в крак с най-добрите оферти!

© Copyright 2017 by spirka.bg