Новите правила на Вечния град

Рим е една от световните туристически дестинации, към която има нестихващ интерес. Колизеумът, Римският форум, Пантеона, Испанските стъпала, Фонтанът ди Треви, Капитолия, площад "Навона", базиликата "Св. Петър"...

Рим въвежда ограничения срещу несъобразителните туристи

Рим е една от световните туристически дестинации, към която има нестихващ интерес. Колизеумът, Римският форум, Пантеона, Испанските стъпала, Фонтанът ди Треви, Капитолия, площад „Навона“, базиликата „Св. Петър“, заедно с Музеите на Ватикана са само част от най-известните забележителности, които толкова много хора искат да видят поне веднъж в живота си, а когато го направят, се надяват да се върнат отново. Културно-историческото богатство на италианската столица може да изглежда като огромен позитив за местните жители, но има и своята тъмна страна, която се нарича „лоши туристи“.

 

Римският градски съвет е приел закон за забрана на костюмирани гладиатори, пиене на улицата и плуване в градските фонтани. Според местния политически елит, това ще ограничи неприемливото обществено поведение на някои от туристите във Вечния град.

Гладиатори само в музеите

Гостите на града вече няма да имат възможност да си правят снимки с артисти, облечени като римски гладиатори. Тези, които продължават да обикалят римските улици в подобни костюми, събирайки пари от туристите, ще бъдат глобявани. Засега не се предвиждат пособни санкции срещу самите туристи, които доброволно застават за снимка. Всички търговци, които без лиценз продават на улиците в историческата част храни и напитки, също могат да очакват глоби от органите на реда.

Без алкохол из древните улици

Пиенето по улиците между 22:00 ч и 07:00 ч. вече също е неприемливо. На магазините и бакалиите е забранено да продават алкохол в този часови отрязък. Баровете трябва да спрат сервирането на алкохол след 02:00 ч. през нощта. Всички тези ограничения обаче няма да важат по време на празници и фестивали. Туристите и гражданите, които нарушават новите правила, ги очакват глоби, а ако продължат с подобно поведение, може да им бъде забранено да пребивават в историческата част на града от 48 до 60 часа.

Избирайте магнит вместо паве

Градският съвет на Рим въвежда подобни правила, за да предотврати за в бъдеще неприемливото поведение на редица туристи, които ежегодно се изсипват в Рим. Някои от тях плуват в обществените фонтани, изписват имената си върху исторически паметници като Колизеума и дори отмъкват древните павета от улиците покрай Римския форум.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се!

Бъди в крак с най-добрите оферти!

© Copyright 2017 by spirka.bg