От къде идват нинджите?

Всички ние сме чували или виждали нинджите, като част от екшън филми и детски анимации.
Тези тайнствени бойни фигури, характерни за Азия, имат традиция, възникнала още през 12-ти век.

Ига е родното място на японските тайни агенти

Всички ние сме чували или виждали нинджите, като част от екшън филми и детски анимации. Тези тайнствени бойни фигури, характерни за Азия, имат традиция, възникнала още през 12-ти век. Нинджа най-общо представлява таен агент, който е изключително добре обучен в техниките на шпионаж, саботаж, ръкопашен бой, употребата на меч, вериги и други бойни средства.

Фестивалът на нинджите

Днес историята на нинджите се приема по-скоро, като легенда и атракция, но има един сравнително малък град в централна Япония, намиращ се на 450 км от Токио, който зависи от нинджите. Всяка година град Ига, с население от около 100 000 души, е залят от повече от 30 000 туристи по повод Фестивалът на нинджите. Между края на април и началото на май е трудно да намерите свободни и евтини хотели в Ига. Затова, ако искате да се потопите в тази необичайна и завладяваща атмосфера, направете по-ранна резервация, включително и на самолетни билети.

Търсят се нинджи-актьори

Демографската картина на Япония се отразява зле, дори и на нинджите. Факт е, че населението на страната е застаряващо, раждаемостта спада, а младите хора се насочват към столицата и по-големите градове, оставяйки места като Ига с по-малко жители. Затова градът ползва подкрепата на правителството, което спонсорира специална програма за наемане и обучаване на нинджи, които да живеят и работят като такива в Ига. Като важно културно наследство и неизменна част от облика на града, нинджите са добре дошли. Затова, ако случайно много ви допадне посещението на тази част от Япония и сте атлетични, можете да се пробвате като нинджа и то срещу доста прилична заплата.

Какво да видим в града?

Задължително започнете разходката си из Ига от парка Ueno. Там се намират специализирания нинджа-музей Iga-ryu, замъкът Ueno и музеят на известния японски поет Basho. След тази любознателна разходка сред красивия и добре поддържан парк, разгледайте останалите забележителност около него, които спадат към областта, наречета Castle Town. Съвсем близо до парка е Музеят на фустивала, в който освен да се осведомите за произхода, развитието и традициите на този форум, можете да се облечете като нинджа и да се снимате за спомен. Към него има и туристически център с магазин за сувенири, откъдето можете да вземете безплатна карта на Castle Town, включваща предложения за няколко пешеходни маршрута. Ако сте почетатели на японските бит и култура, посетете къщите-музеи на някои от изявените самурайски родове, както и училището за самураи.

 

След цялата тази информация и натрупани впечатления за японската култура, се разходете по спокойната Бамбукова пътека, която въздейства доста освежаващо и изберете някой от типичните японски ресторанти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се!

Бъди в крак с най-добрите оферти!

© Copyright 2017 by spirka.bg