Петте най-посещавани музея в Европа – Част II

Резервирайки си самолетни билети до Париж, ще видите най-посещаваните музеи в Европа, но те всяка година си оспорват позициите със следните, също толкова впечатляващи палати на културата и изкуството.

Километри, измерени с история и изкуство

Резервирайки си самолетни билети до Париж, ще видите най-посещаваните музеи в Европа, но те всяка година си оспорват позициите със следните, също толкова впечатляващи палати на културата и изкуството:

3. Музеите на Ватикана

Избирайки полет за Рим, ще имате възможността да посетите две държави и забележителните Музеи на Ватикана. Векове наред папите, като най-влиятелни мъже в католическия свят, са колекционирали различни произведения на изкуството археологически находки. Затова днес Ватиканските музеи ще ви отнемат доста часове, за да ги разгледате обстойно. Колекцията е разделена в 5 галерии и 11 музея с общо 1400 зали. Пинакотеката или Картинната галерия съхранява творби на Микеланджело, Рафаело и други бележити художници. Климентовият музей е посветен на Античността, като там са изложени саркофазите на Константина и Св. Елена, които са дъщеря и майка на император Константин, а Египетският музей пази Книгата на мъртвите.

4. Британският музей, Лондон

Британският музей е първият обществен музей, създаден като такъв. Популярността му се увеличава от факта, че достъпът до него е безплатен, но всеки е поканен да дари колкото желае за неговото стопанисване. Цялата колекция на музея е разпределена в 94 галерии, тематично обхващащи: историята на британските земи от праисторически времена до наши дни, Европа през Средновековието, Ренесанса и Модерността, Западна Азия, Африка и Древен Египет. Египетската колекция е най-богатата в света след тази в Кайро. Начинът, по който всяка зала е аранжирана и представена е наистина въздействащ и запомняш се, както впрочем са организирани и повечето лондонски музеи, независимо от тематиката им.   

5. Петерхоф, Санкт Петербург

Наричан често „руският Версай“, дворцовият парк-музей Петерхоф или Петродворец, се намира на 30 км от Санкт Петербург в градчето Петерхоф. Разглеждането на лятната резиденция на Петър Велики ще ви отнеме не по-малко от ден. Стаите на големия дворец изобилстват от злато, като още по времето на неговото откриване, гостите са смятали, че е прекалено красив и изящен, за да се живее в него. Явно подобно мнение е споделял и самия Петър Велики, защото е живял в доста по-малкия бароков дворец „Монплезир“. Истинско инженерно чудо за времето си е Голямата каскада – съчетание от внимателно изработени фонтани, работещи в абсолютен синхрон, за да създадат впечатляващо водно шоу.

Category: Класации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се!

Бъди в крак с най-добрите оферти!

© Copyright 2017 by spirka.bg