Петте най-посещавани музея в Европа – Част I

За да посетите всички европейски музеи, вероятно ще ви е необходим цял един живот, защото културното богатство на Стария континент е огромно.

За тези места може да чакате с часове

За да посетите всички европейски музеи, вероятно ще ви е необходим цял един живот, защото културното богатство на Стария континент е огромно. Някои от тях са придобили такава световна слава, че хора купуват самолетни билети, за да ги посетят и чакат няколко часа при различни метеорологични условия само, за да разгледат безценните им колекции археологически артефакти и произведения на изкуството. Заслужава си поне веднъж в живота да прекрачите прага на тези институции, които са само на полет разстояние. Петте най-известни музея в цяла Европа, които всяка година се посещават от между 5,5 и 8 млн. човека са:

1. Лувърът, Париж

Една от най-важните сгради на френската столица подслонява 38 000 експоната, като други 422 000 хиляди се държат на склад при необходимост от замяна или тематична експозиция. Всъщност сградата на Лувъра е построена като дворец на френския крал Франсоа I. Той е служил доста време като кралска резиденция, докато Луи XIV се премества във Версай. Необходими са 200 години преди на французите да им хрумне да превърнат Лувъра в музей през 1993 г. Макар „Мона Лиза“ да е най-популярната и търсена картина сред коридорите на музея, тя е почти незабележима в сравнение с най-голямата такава, намираща се в същата зала – „Сватбата в Кана“ от венециански ренесансов художник.

2. Версайският дворец, Париж

Прословутият Версайски дворец, намиращ се в едноименното парижко предградие, е коствал цяло състояние на френската кралска хазна. Имението е имало спорна слава, заради разточителните разноски по неговото построяване и издръжка, но ето че днес се отплаща с огромния туристически интерес към него. Кралят Слънце Луи XIV е искал да има ловна хижа на мястото, но по-късно идеята му главоломно се разраства. Огледалната зала, в която се е разписал мирния договор, слагащ край на Първата Световна война, Залата на мира, Залата на войната, спалните на краля и кралицата са своеобразни произведения на изкуството. Пространството около двореца по нищо не отстъпва на интериора му. Версайските градини с фонтани, скулптури, алеи и беседки за отдих, ще ви накарат да забравите за времето.

Category: Класации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се!

Бъди в крак с най-добрите оферти!

© Copyright 2017 by spirka.bg