Пиза за един уикенд

Пиза е малък и спокоен град, идеална дестинация за италианско уикенд бягство. Тосканският град е разположен на десния бряг на река Арно, при вливането ѝ в Тиренско море. Сред най-бележитите личности, родени в Пиза, е гениалният физик и астроном Галилео Галилей, на когото е кръстено местното летище

Да помогнем за подпирането на Наклонената кула

Главната търговка улица на Пиза, където се намират магазините на световни и местни марки, както и важни административни сгради, се нарича Corso Italia. Тя, както и други по-малки улички неусетно ще ви изведат на „Площада на чудесата“ (Campo dei MIracoli) с емблематичната Наклонена кула на (Tore Pendente). Повечето хора търсят нея, но всъщност тя е част от добре архитектурния комплекс в романски стил, включващ: Катедралата (Duomo), Баптистерият и Гробището-паметник (Camposanto).

Емблематичната кула започва да се накланя още по време на нейния строеж, като продължителните опити за нейното изправяне не водят до успех. Причината за това е неустойчивият пясъчен подпочвен слой. Галилей се е възползвал от това, хвърляйки от върха ѝ предмети, с което доказва, че тела с различна маса падат с една и съща скорост. Дефектът определено се превръща в ефект, защото днес Наклонената кула е истинска атракция е стотици хора ежедневно я „подпират“ по всевъзможен начин на своите фотографии. Понякога гледката на толкова хора на „Площада на чудесата“, занимаващи се с тази дейност е по-впечатляваща от самите сгради.

Катедралата на Пиза е издигната доста преди тези във Флоренция и Сиена, превръщайки се в образец на пизанско-романските църкви в цяла Тоскана. Търговките връзки на Пиза с арабския, византийския и целия средиземноморски свят носят вдъхновение на местните майстори, които използват разноцветен мрамор и богати орнаменти.

Площад Кавалиери

На този централен площад ще видите Дворецът „Скуола Нормале“, църквата „Св. Стефан“ и дворецът „Оролоджио“, където според „Божествена комедия“ на Данте Алигиери е затворен и осъден на смърт граф Уголино дела Герардеска.

Църква „Санта Мария дела Спина“

Църквата е разположена на самия бряг на река Арно и е най-добрият пример за готическа архитектура в Пиза. За съжаление почти всички старинни сгради на града са разрушени през периода на Втората Световна война.

Транспорт

Летище Пиза се намира изключително близо до самия град. Ако го познавате и не носите много багаж, лесно ще стигнете до центъра дори пеша. В случай, че сте за пръв път там, може да използвате мини метрото, наричано People Mover. За две спирки време (това е цялата линия на мини метрото), ще стигнете от летището до Централна ЖП гара, която е съвсем близо до централната част. До Пиза лети нискотарифния превозвач Ryanair.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се!

Бъди в крак с най-добрите оферти!

© Copyright 2017 by spirka.bg