Плаж между две морета

Малко са местата по света, където можете да се намирате между две сблъскващи се морета. Гренен, близо до град Скаген в Дания, е едно от тях.

Най-специалният плаж в Дания

Малко са местата по света, където можете да се намирате между две сблъскващи се морета. Гренен, близо до град Скаген в Дания, е едно от тях. Сблъсквайки се милиони години подред, протоците Скагерак и Категат са образували помежду си дълга пясъчна ивица, която се е превърнал в популярна дестинация за любителите на природата и необичайните пейзажи.

 

Името на пясъчната ивица Гренен в буквален превод означава „клончето“, заради вида ѝ. Разположена в края на Скаген, който е един от най-северните градове на Дания, тя се превръща в основна местна забележителност. Преди Белия фар на Скаген да бъде построен през 1747 г., Гренен е бил капан за моряците, които не са виждали тази пясъчна ивица и са затъвали в нея.

Дефиле на морски обитатели

Протокът Скагерак се влива в Северно море, а Категат в Балтийско море. За съжаление, колкото и да ви се иска да се гмурнете в тази гледка, плуването не е позволено поради силните течения. Районът около Гренен е известен с богатата си флора и фауна, а някои от най-големите животни на океана плуват във водите на бурните морета. Тюлените лежат мързеливо пред туристите, които наоколо забелязват също делфини, китове и косатки. Не забравяйте да си носите бинокъл, за да видите по-добре впечатляващите животни.

 

От източния и западния край на града, бреговете са покрити със ситен пясък. Макар и източното крайбрежие да изглежда по-спокойно, се препоръчва плуването по западното, за да се избегнат подводните скали. Горите, полетата и дюните създават великолепни маршрути за разходка. Катерене, конна езда и други подобни занимания на открито редовно се организират.

Школата на Скаген

Но Гренен не е единствената причина, поради която да посетите датския град Скаген, който винаги е бил популярна дестинация. Още в края на 19-ти век той става известен сред художниците, заради уникалните природни пейзажи и спокойния живот. Общността, която се заформя става известна, като „живописците от Скаген“. Днес над 1000 техни произведения са изложени в Художествения музей на града.

Небесен трафик през май

Ако изберете да пътувате до Скаден през късна пролет, то ще летите с дузини пернати приятели. По време на Фестивала на птиците през май, градът посреща много гости, които се събират, за да видят милионите мигриращи птици, летящи над града. Скаден е едно от най-подходящите места в Европа, където ще видите толкова редки видове птици на веднъж.

 

Включете в програмата си природния център Skagen Odde. Той се фокусира върху въздействието на пясъка, водата, вятъра и светлината върху флората и фауната, като помага на посетителите на Скаген да разберат природните феномени в района.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се!

Бъди в крак с най-добрите оферти!

© Copyright 2017 by spirka.bg