По следите на царска Русия – Част I

Дори и спрямо днешните стандарти, последният руски цар Николай II Романов е бил изключително заможен.
Голяма част от богатството му е запазено и до днес като културно наследство на съвременните руснаци.

Наследството на Романови, което си струва да видите

Дори и спрямо днешните стандарти, последният руски цар Николай II Романов е бил изключително заможен. Голяма част от богатството му е запазено и до днес като културно наследство на съвременните руснаци. Определено си струва да изберете самолетни билети до тази част на света и да се потопите в атмосферата и разкоша на някогашните царски дворци и охолен живот, достойни за сравнение с тези на Версайския дворец край Париж.

Загадката на кехлибарената стая

Екатерининският дворец, разположен в съвременния град Пушкин, на 25 км южно от Санкт Петербург, е бил лятната резиденция на Романови. Неговият шедьовър е известната Кехлибарена стая на Петър Велики, която е подарена на руския владетел от краля на Прусия през 1716 г. Стените ѝ са покрити изцяло с кехлибарени панели и златни листа. Това, което можете да видите днес в двореца-музей, за съжаление не е оригиналът. Първоначалният вид на стаята е бил иззет от германците по време на Втората световна война, а реконструкцията ѝ е отнела 24 години. Днес съществуват доста спекулации относно това, как се е появила идеята за нея и кой наистина я е отмъкнал. Входът за двореца е около 10 евро.

Руският Версай

Дворецът Петерхоф, който е завършен през 1725 г., е бил другата лятна резиденция на царското семейство извън Санкт Петербург. Тя е известна със своите 144 фонтана, някои от които изстрелват водните си струи до височина от 20 метра. Според някои посетители дворецът е по-пищен и впечатляващ, дори и от този във Версай, но е най-добре сами да се убедите в това. Входната такса за него е 14 евро.

 

Интересната сбирка на първия руски музей „Кунсткамера“ е посветена на етнографията и антропологията, включвайки повече от 63 000 предмета от цял свят. Той е построен през 1727 г., две години след смъртта на владетеля. Оригиналната колекция, пазена в покоите му, е съдържала изключително странни предмети, включително скелета на негов слуга и главата на любовницата на брат му.

Домът на изкуството в Санкт Петербург

Унаследяването на династия Романови след Петър Велики е било доста сложен процес, завършил с преврат на съпругата на Петър III – Екатерина Велика, която става императрица на Русия през 1762 г. Нейното най-голямо наследство е колекцията от различни експонати на изкуството, която започва през 1764 г. с покупка на 255 картини. Музеят „Ермитаж“, който се намира в Зимния дворец на Санкт Петербург, сега помещава повече от един милион картини и артефакти. Входът обикновено е 9 евро, но ако искате да избегнете дългите опашки, по-добре си направете онлайн резервация за 14 евро.

Category: Класации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се!

Бъди в крак с най-добрите оферти!

© Copyright 2017 by spirka.bg