По следите на царска Русия – Част II

Някога руският царски двор се е славел със своето пищно богатство и приеми, които по нищо не са отстъпвали на тези в останалите европейски дворове. Затова си заслужава да предприемете пътуване из някогашните палати и сгради, собственост на Романови.

Пътешествие сред руското царско минало

Някога руският царски двор се е славел със своето пищно богатство и приеми, които по нищо не са отстъпвали на тези в останалите европейски дворове. Затова си заслужава да предприемете пътуване из някогашните палати и сгради, собственост на Романови. Повечето от тях днес са музеи и очакват посетителите си с разнообразни експонати, разказващи вълнуващата и обвита в легенди история на семейството.

Величественият Кремъл

Дворецът Кремъл, състоящ се от 700 стаи, е московската резиденция на Романови. Целият комплекс включва няколко по-малки дворци, девет църкви и еклектичен микс от руски, азиатски и италиански архитектурни стилове. Великолепната жълто-зелена сграда е избрана от Ленин за седалище на управлението му, когато болшевиките завземат властта през 1918 г. Днес там се помещава офисът на президента Владимир Путин, който може да бъде посетен само като част от специални, предварително организирани турове.

Лобното място на Распутин

Юсуповският дворец е мястото, където неубиваемият Распутин е намерил края си през декември 1916 г. Неокласическата сграда, която сега е музей, е посветена на живота на тази мистериозна личност и разказва как беден селянин от Сибир е стигнал до най-висшия ешалон на руското царско общество.

 

Последната официална царска резиденция, или Зимният дворец в Санкт Петербург, свидетелства за сетните дни на руската монархия. Част от важните събития на Октомврийската революция през 1917 г. се провеждат именно в двореца. Зад зелено-бялата барокова фасада можете да разгледате 1500 стаи със 117 стълбища.

Символът на руското изкуство

През 1776 г. Екатерина Велика дава на принц Урусов привилегията да открие свой театър за балет, опера, маскаради и всякакви форми на развлечения – така се поставя основата на Болшой театър в Москва. Неокласическата сграда, в която сега се помещава, е дом на една от най-големите световни оперни и балетни сцени. Билетите за представления могат да бъдат закупени онлайн и често се продават седмици предварително.

 

Тази катедрала се намира в т.нар. Остров на заека, който е разположен в устието на река Нева. Катедралата е мястото, в което през 1998 г. до останките на техните предци са положени телата на цар Николай II и останалите членове на семейството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се!

Бъди в крак с най-добрите оферти!

© Copyright 2017 by spirka.bg