Ръководство за пътуване
във времена на COVID-19

Тук са събрани някои съвети и информация за всеки, който планира пътуване или има намерение да пътува в следващите няколко месеца.

Коронавирус: Съвети при пътуване

Травел индустрията по целия свят ще бъде повлияна от коронавируса, от авиокомпании и хотелски вериги до по-малки семейни компании, които разчитат на туризма.

Вижте, цялата тази „коронавирус“ тема леко ни измори и тревожи и сме сигурни, че и при вас е така. В крайна сметка не сме сигурни какво ще се случи в следващите месеци. Повечето от нас ще са наред, но това не значи, че няма да е стресиращо и трудно. Тук са събрани някои съвети и информация за всеки, който планира пътуване или има намерение да пътува в следващите няколко месеца.

Вероятно вече знаете каква е същността на коронавируса: Той ще продължи да се разпространява по света (просто не знаем колко), 80-90 процента от случаите ще бъдат леки (много от тях дори без симптоми), изглежда децата ще бъдат пощадени от болестта и най-изложени на риск са възрастните хора и тези със здравословни проблеми. Към момента на писане на тази статия, има над 120,000 случая на новия коронавирус (или COVID-19) по целия свят и малко повече от 4,300 смъртни случая, по-голямата част от тях в Китай. Вероятно за мнозинството цифрите изобщо не са стряскащи.

 

Вероятно също знаете и как най-добре да се предпазите: Мийте ръцете си редовно и/или използвайте дезинфектант за ръце, не докосвайте лицето си, кашляйте в лакътя си, като цяло практикувайте добра и уважителна лична хигиена, опитайте се да не ближете никого, който изглежда болен и не облизвайте никого, ако сте болен. Знаете, подобни неща.

 

Окей. Ясно, съвети… Но какво правим, ако имаме резервирано пътуване или просто сме планирали да пътуваме 2020-та? Какво правим, ако вече сме дали няколко стотин лева за полети и настаняване или се чудим дали да го направим? Тогава какво?

Пътуването навсякъде и по всяко време крие своите рискове. Разпространението на коронавирус със сигурност представлява нов риск и пътешествениците трябва да проучат всяка една възможност, да преценят и вземат решение относно плановете си за пътуване за следващите месеци.

Трябва ли да отменя плановете си за пътуване заради коронавируса?

Краткият отговор, към момента на писане на статията, е не, вероятно не. Световната здравна организация (СЗО) заявява, че освен ако не сте в регион, където се разпространява коронавирусът или сте пътували до/от район, където се разпространява, или сте били в контакт със заразено лице, рискът от заразяване остава нисък.

 

По-дългият отговор зависи от това кои сте, къде отивате, кога отивате. Лично аз имах пътуване до Италия, което се наложи да отменя, заради засилващите се мерки от страна на различни авиокомпании и властите в региона. Но ако мястото не е Италия и там няма коронавирус, то със сигурност не бих отменил пътуването си. Все пак рискът за млад човек не е особено голям, особено ако се поддържа добра лична хигиена.

 

Дестинацията наистина е от особено голямо значение. Със сигурност бих избягвал държави като Южна Корея, Китай, Япония, Иран и Италия.

 

Решението за пътуване до Китай е личен избор. Все пак е добре да се вземат предвид предписанията на Министерството на външните работи за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната. Ако се налага да пътувате до Югоизточна Азия, е добре да проверите условията на туристическата си застраховка и да се уверите, че няма изключения в Общите условия по отношение на престоя в района на епидемията. Предупрежденията за пътуване се отнасят за Южна Корея, Италия, Иран, някои райони на Франция, Германия (Северен Рейн-Вестфалия) и Япония. Що се отнася до пътуването до Италия и Иран, от Министерството на външните работи препоръчват на гражданите да избягват пътуванията.

 

В Министерството на здравеопазването е отворена специална телефонна линия за въпроси относно коронавируса: 02 807 87 57 (в работни дни от 8.30 до 17:00 часа).

Хотелите често имат добри правила за анулиране, стига да анулирате повече от 24-28 часа преди това, докато при полетите и туристическите пакети, освен ако не са резервирани до някоя от петте големи зони на огнище, може да е доста по-трудно парите ви да бъдат възстановени.

Ами ако все още не съм сигурен?

Вярно е, че няма да намерите много експерти, които да казват, че пътуването е абсолютно, 100% безопасно и че просто трябва да продължите както обикновено. Това отчасти е, защото никой не знае всъщност докъде и колко бързо ще се разпространи коронавирусът, така че пътуването до една дестинация може да бъде добра идея днес, но лоша утре.

 

Но това по принцип е така, независимо дали има коронавирус или не. Всяко пътуване, където и да било, когато и да е то е риск, който поемаме. Резервирането на пътуване до дестинация месеци или седмици предварително не е гаранция, че когато най-накрая настъпи моментът на заминаването, тази страна няма да бъде засегната от някаква комбинация от граждански вълнения, природни бедствия, болести, война или нещо друго. Освен това не е гаранция, че няма да се разболеете по някакъв друг начин след пристигането си (има безброй други начини пътуващият да се разболее, както могат да подтвърдят голяма част от пътешествениците).

 

В крайна сметка решението трябва да бъде ваше – не трябва да се чувствате притиснати, от когото и да било, независимо дали е организация или човек, за да пътувате където и да е. Все пак комфортът е преди всичко. Проучете добре и вземете своето решение.

В огромна част от света ежедневието все още продължава както обикновено.

Ако планирам да пътувам през следващите няколко месеца, за какво трябва да внимавам?

Към 29 февруари СЗО все още съветва да не се прилат ограничения за пътуване или търговия със страни, които са засегнати от коронавируса. Това не е така, за да се осигури правото на хората да пътуват, а по-скоро защото ограничаването на движението на стоки и хора по време на такива извънредни ситуации е „неефективно в повечето случаи“ и може да довете до вреда за местната икономика и индустрия.

 

Има други практически причини да обмислите къде пътувате и предпазните мерки, които предприемате, преди да пътувате. „Дори да сте под 40, 90 процента от случаите биха били леки, но въпреки това можете да се почувствате умора – и тогава се оставяте на милостта на местните власти и болнични услуги“, говорят експертите.

 

Не става въпрос само за това дали ще се разболеете или не. Ако сте пътували в чужбина и се заразите и сте изкарали вируса леко, все пак можете да го предадете на други хора, при които да има усложнения. Трябва да се съсредоточим върху това да защитим уязвимите – и да не оставяме те да се грижат за самите себе си. Трябва да сме разумни и да предпазим хората, дори и на работното място. Няма значение дали това е коронавирус, грип или друг респираторен вирус.

 

Ако се разболеете (с грипоподобни симптоми) след завръщането си у вода, от която и да е дестинация, позвънете на вашия лекар и бъдете готови да се самоизолирате до 14 дни.

Хотели в Австралия са принудени да предлагат стаи с голяма отстъпка, за да намалят загубите от липсата на китайски, южнокорейски и японски туристи.

Мога ли да си получа парите обратно, ако отменя плановете си за пътуване заради коронавирус?

Зависи какво сте резервирали и с кого сте го резервирали. Хотелите често имат добри правила за анулиране, стига да анулирате повече от 24-48 часа преди настаняването, докато при полетите и туристическите пакети, освен ако не са резервирани до някоя от петте големи зони на огнище, може да е доста по-трудно парите ви да бъдат възстановени (в зависимост от това кога сте резервирали и последните предупреждения / съвети за пътуване).

 

Информацията от авиокомпаниите относно промяната в полетните разписания и самолетните билети се актуализира постоянно. Важно е да знаете, че възможните промени в резервацията във връзка с коронавируса SARS-CoV-2 (COVID-19) зависят най-вече от авиокомпанията, датата на пътуването и дестинацията. Повече информация можете да намерите в >>тази статия<<.

 

Ако искате да отмените пътуването си, защото се притеснявате, че можете да хванете коронавирус, може да сте „застраховани“, стига да сте резервирали преди 30 януари, когато СЗО обяви този коронавирус за глобална спешна ситуация за здравето. А може и да не сте.

 

За вече съществуващи резервации най-добрият вариант е да се свържете с когото сте резервирали пътуването си да попитате. Някои компании проявяват по-голяма снизходителност през последните няколко дни и седмици – например предлагат пълно или частично възстановяване на суми или промяна на дати без допълнителни разходи за по-късен период.

Предполагам ви е омръзнало да гледате снимки на хора, носещи маски, затова ето една красива снимка от Седемте рилски езера.

Как ще изглежда пътуването през следващите няколко месеца?

В туристическата индустрия има много малко компании, които ще излязат невредими (освен застрахователните разбира се, които се справят добре в такива ситуации). Това важи за големите авиокомпании, хотелските вериги и международните туристически агенции и местни семейни компании, които разчитат на туризма.

 

Струва си да имате това предвид, когато решавате какво да правите с пътуването си. Всяко пътуване, което предприемете през следващите няколко месеца, ще има осезаемо положително влияние върху местния бизнес и доставчиците.

 

Ако решите да отидете в чужбина, чудесно. Вероятно всичко ще бъде наред и вероятно ще си изкарате супер. Ако ли не, пътуването в България например би бил един от начините да задоволите нуждата си от пътуване.

 

Ще има големи отстъпки по целия свят за всичко – полети, туристически пакети, настаняване… Все неща, които е хубаво да следите. Някои хотели в Кернс и Голд Коуст в Австралия, например, които разчитат до голяма степен на туристи от Китай, Южна Корея и Япония, предлагат стаи на половин цена, а изникват и самолетни билети на много разумни цени през последните няколко седмици.

 

И докато пътуването до повечето дестинации по света остава безопасно и рискът от заразяване остава нисък, особено параноичният пътешественик може да потърси някои от по-слабо населените дестинации по света.

Ако искате да избегнете пътуването в чужбина, все пак имайте предвид красотите на България например. Това би бил един от начините да задоволите нуждата си от пътуване.

5 ключови точки, които трябва да имате предвид при пътуване насред коронавирус:

1. Имайте предвид личната си ситуация, преди да пътувате където и да е: Възраст, физическо състояние, здравословни проблеми в миналото. Ако сте млади и в добро физическо състояние, по-голямата част от света все още е „широко отворена“ за вас. Ако сте възрастни и имате астма, по-добре не ходете в Иран или Италия (към днешна дата ходенето в Италия не е особено приятно и е по-скоро непрепоръчително) . Използвайте здравия си разум.

 

2. Имайте добра хигиена, както у нас, така и в чужбина. Това е важно, както за околните, така и за самите вас. Дори и да се заразите с коронавирус, все пак можете да предотвратите разпространението му, като следвате съветите. И отново, здравият разум.

 

3. Ако имате резервация, но искрено се чувствате несигурни, можете да опитате да отложите пътуването за по-късен етап от годината, а дори и за следващата, когато всичко вече се е успокоило. Вероятно би се справил с всичко, но ако все пак се притесняваш твърде много и мислиш, че няма да си изкараш добре, преди всичко това ще е чиста загуба на време и пари. Промяната, вместо отмяна означава, че компаниите ще очакват твоето „завръщане“ и ще могат да ти помогнат при планирането.

 

4. Консултирайте се с вашия туристически агент, авиокомпания преди да вземете своето решение. Преценете и сами вземете решение, с което на първо място ще се чувствате добре.

 

5. Информирайте се непрекъснато за ситуацията и имайте предвид, че цялото това нещо ще премине.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се!

Бъди в крак с най-добрите оферти!

© Copyright 2017 by spirka.bg