Седем неща, които да не пропуснем в Шри Ланка

Студеното време по нашите географски ширини ни кара да се замисляме за по-топли дестинации. Шри Ланка е подобаващо изкушение, което ще ви срещне с древна история, смесица от култури и постоянна годишна температура между 28 и 31 градуса.

Какво предлага една от перлите на Индийския океан?

Студеното време по нашите географски ширини ни кара да се замисляме за по-топли дестинации. Шри Ланка е подобаващо изкушение, което ще ви срещне с древна история, смесица от култури и постоянна годишна температура между 28 и 31 градуса. Наред с планирането на важни детайли, като самолетни билети и хотел, отбележете си и какво не бива да пропуснете да направите.

 

Скалната крепост Сигирия, намираща се до град Дамбула, е построена от крал Каспая и е пример за древната история на Шри Ланка. Трябва да изкачите нейната 200-метрова осанка и да стигнете до портата във вид на лъв с огромни каменни лапи, които са издълбани в скалата. Гледката и пейзажът наоколо определено си заслужават.

 

Древният град Polonnaruwa, който днес е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, е бил процъфтяваща метрополия през 11 и 12 век. Огромните сгради и красивите паркове със статуи постепенно са се превърнали в руини, които обаче днес получават нов живот във вид на туристическа атракция и предлагат фантастични възможности за фотография.

Участвайте в религиозна церемония

Будисткият храм Sri Dalada Maligawa или Храмът на зъба се намира в град Канди (Северна Шри Ланка). Той е част от някогашен кралски комплекс и както личи от името му, е посветен на зъба на Буда. Според легендата, той е бил оставен там преди кремацията му. Интериорът на храма е в бял, червен и златист цвят. Присъединете се към редовната вечерна церемония, включваща специален танц, придружени от бели и червени барабани.

 

Най-добрият начин, чрез който да се запознаете с пейзажите на Шри Ланка, е да се качите на ежедневния влак от град Канди до Ела. Пътуването с експресния влак отнема около шест часа (има много спирки по пътя, сред които може да си изберете), а по маршрута ще преминете през каскади от водопади, мъгливи планини, гъсти гори, зелени пасища и чаени насаждения.

 

Ако още от деца смятате слоновете за най-симпатичните животни, то Националният парк Udawalawe е подходящата за вас атракция. Към днешна дата слоновете са защитени видове в Шри Ланка и всички 200 животни в парка се радват на свободата си.

Научете повече за чая като начин на живот

Чаят е въведен за първи път в Шри Ланка по време на британската колониална ера и днес се е превърнал в процъфтяваща индустрия, включваща 28 вида цейлонски чай. Най-подходящото място, където да научите за този занаят, е градът Nuwara Eliya, известен със свежия си климат, британските колониални сгради и зашеметяващи пейзажи.

Опитайте любимото ястие на Шри Ланка

В Шри Ланка оризът и кърито са нещо, което ще намерите във всеки дом. Навсякъде ще ви посрещнат с купчина пухкав бял ориз с различни добавки, овкусени с много къри. Обикновено ястието се хапва направо с ръце, без прибори. То може да варира в поне 10 разновидности – с бульон, с месо, с кисел или дори сладък привкус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се!

Бъди в крак с най-добрите оферти!

© Copyright 2017 by spirka.bg