Сицилия отвъд времето и пространството

Повечето европейски държави са толкова пъстри, че не е достатъчно да посетим само техните столици, за да добием представа за културата, историята и природата им. Италия е типичен пример за това. Рим, Милано, Неапол, Торино, Флоренция, Венеция, Болоня и други градове са толкова различни по между си, че си заслужава да ги видим отделно, за да ги разберем.

Няколко основателни причини да посетим острова

Повечето европейски държави са толкова пъстри, че не е достатъчно да посетим само техните столици, за да добием представа за културата, историята и природата им. Италия е типичен пример за това. Рим, Милано, Неапол, Торино, Флоренция, Венеция, Болоня и други градове са толкова различни по между си, че си заслужава да ги видим отделно, за да ги разберем. Сицилия например е един съвсем различен свят, който определено ще ви накара да заключите, че смисълът на живота е в умението да разпускаш по сицилиански.

Добър повод да посетите острова е, че има директен полет между София и Катания на Wizz Air, който трае по-малко от два часа. Разстоянието между Катания и столицата Палермо може да се вземе с кола под наем за 2 часа и половина, като по пътя ще се полюбувате на природата. 2018-та определено е годината на Палермо, защото градът е избран за културна столица на Италия. Освен това, сицилианският град е домакин на престижния фестивал Manifesta 12, свързан със съвременното изкуство, който ще се провежда от средата на юни до ноември месец.

Ах, тези плажове…

С брегова ивица над 1000 км, Сицилия предлага всякакви плажове – от такива със ситен и мек пясък, до такива с остри скали. Близо до Палермо и подходящи за еднодневна разходка са плажовете Мондело (на 12 км) и Кефалу (на час и половина с кола).

Без да искате, може да се окаже, че сте отседнали в истински дворец и то без да обирате банка. Някои великолепни сгради, които навремето са били собственост на аристократи, днес са превърнати в луксозни хотели или обществени сгради.

Кухня на много народи

Какви ли не племена и народи са преминали през Сицилия. Повечето от тях отдавна са заминали, но са оставили след себе си подправки, семена на растения и интересни рецепти, които са съставили божествената сицилианска кухня. Древните гърци са донесли маслините, смокините, овчето сирене и артишока. Арабите – цитрусови плодове, бадеми, патладжан. Римляните сосът агродолче (сладко-кисел), испанците доматите и шоколада.

Местните винари произвеждат качествено вино от хиляди години. Десертното вино Марсала е световно признато, но съществуват още уникални купажи от сицилиански сортове, включително и от региона на вулкана Етна.

Култивирано историческо минало

Сицилия има 19 села, които са под опеката на италианска неправителствена организация, занимаваща се с опазването на автентични исторически места. Такива например са Кастелмола и Сутера. Всяко от тези селища има специфична или древна архитектура, а която да се гордее. Не е нужно да подчертаваме, че Сицилия има повече от богато археологическо наследство. В Сиракуза е запазен древногръцкият храм на Аполо, в Таормина – отново древногръцки театър, в Катания – голяма арена в римски стил и редица други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се!

Бъди в крак с най-добрите оферти!

© Copyright 2017 by spirka.bg