Туристическите звезди на Краков

В настоящата статия ще ви запознаем с най-важните туристически забележителности на Краков, които за нищо на света не бива да пропускате, затова си водете бележки!

Историческият център (Stare Miasto)

Ще ви бъде интересно да опознаете историческия център с неговите три част: Вавел, Старият град и Еврейският квартал „Казимеж“.

Пазарът

Това е идеалното място, от където да купите сувенири за вашето семейство, има улични представления и разполагате с доста сергии, сред които да изберете качествени, хубави и евтини неща. А ако сте мечтали за раходка с карета, имате късмет. Около площада на Краков има карети, които само чакат, за да ви разходят.

Място: Исторически център

Входна такса: Обществен площад без такса вход

Вавел

Целият комплекс Вавел включва замъкът Вавел и катедралата „Св. св. Венцеслав и Станислав“. Каменният замък с неговите красиви градини, се намира на върха на хълма Вавел, на бреговете на река Висла и има статуя на Папа Йоан Павел II. Една от най-интересните истории, свързана с това място е легендата за скала в замъка, в която живее дракон. Може да посетите т.нар. „пещера на дракона“. Мястото е превърнато в музей, който показва кралски мебели, бижута, доспехи и като цяло историята на владетелите на Краков.

Катедралата „Св. св. Венцеслав и Станислав“ е историческо значение, тъй като именно там са погребвани всички владетели, а самата конструкция на храма и нейните разнообразни елементи показват, че е била строена по времето на няколко различни крале. Не се позволява да правите снимки или видео в замъка или в катедралата.

Място: Хълмът Вавел, на 1 км от Историческият център

Работно време: 09:30 – 17:00 ч. Затворено е в понеделник

Входна такса: Входът за замъка е безплатен

Plac Nowy (Еврейският площад или Новият площад)

Пресни продукти се продават на централния пазар, както и сувенири и антики. Дори може да намерите автентични предмети от периода на Втората Световна война. Този площад не се показва по повечето туристически снимки, но трябва да имате предвид, че това е добра опция за обяд, за дневна разходка или нощен живот. Много от ресторантите предлагат наистина вкусна храна и обикновено са отворени до 03:00 през нощта.

Място: Казимеж

Входна такса: Обществен площад без такса вход

Къщата на Папа Йоан Павел II

Във Вадовице се намира домът, в който е роден Карол Войтила и е достъпен за посетители. Музеят представя историята на религиозната фигура от неговото раждане до последните му дни – семейни документи и дори пистолетът, с който е извършен неуспешен атентат срещу него през 1981 г. В изложбата са включени дрехи от периодите му на отец, кардинали папа.

Масто: Вадовице

Работно време: 09:00 – 19:00 ч. Почивен е всеки последен вторник на месеца

Входна такса: между 10 и 18 In PLN; всеки вторник – без вход

Църквата „Св. Петър и Павел“

Храмът е построен през 1597 г. и на фасадата му са изобразени апостолите Петър и Павел. Той е в бароков стил, а това, което най-много привлича вниманието е махалото на Фуко, показващо въртенето на земята. Можете да го видите всеки вторник в 10:00, 11:00 и 12:00 ч.

Вход: безплатен

Солни мини “Величка“

Смятани за място, където могат да бъдат излекувани респираторни заболявания, солните мини предоставят на хората, търсещи лечение, възможност да прекарат седмици, дишайки изпаренията. Мините са били затворени през 1996 г., а в повечето от тях от солта се правят статуи. Освен това, в края на продължителните стълби, ще стигнете до статуята на Св. Кинга, покровителсваща мините и миньорите. Всяка зала (включително стените и полилеите) са построени от миньори в продължение на 70 години само със солта от самите мини. Отидете с удобни обувки, защото ще ви се наложи да вървите доста.

Място: Величка, 15 км от Краков; Организираните обиколки с превоз и водачи стартират от Централната гара на Краков

Работно време: 08:00 – 17:00 ч. Туристическите обиколки с водачи се провеждат по определен график в: 10:35, 12:35, 14:35 и 16:35 ч.

Вход: Индивидуална туристическа обиколка за чужденци е около 84 PLN.

Такса посещение: на място

Фабриката на Шиндлер

Придобила известност покрай книгата и филма „Списъкът на Шиндлер“, фабриката ни връща назад към историята на Оскар Шиндлер и около 1200-те евреи, на които той е помогнал да избягат от смъртта по време на Втората Световна война. Шиндлер е назначил всички 1200 евреи на работа във фабриката си, спасявайки ги от газовата камера. Днес фабриката е превърната в музей, отворен за посетители.

Място: На разстояние 3.5 км от историческия център

Работно време: 9:00 – 20:00 ч. всеки ден; понеделник:  10:00 – 16:00 ч., а всеки първи понеделник на месеца: 10:00 – 14:00 ч.

Вход: Безплатен вход всеки понеделник; Организираните турове струват 20 PLN.

Парк Планти

Паркът е построен на територията, през която са минавали средновековните отбранителни стени, защитаващи центъра на Краков. Там има 21 хил.кв.м. градини, фонтани и статуи, истински творения на изкуството. Някои средновековни сгради, като Портата на Флориан и историческата сграда Барбикан. Това е чудесно място за спокийна разходка и много снимки.

Масто: Близо до пазарния площад.

Вход: Безплатен

Базиликата „Дева Мария“

Паркът е построен на територията, през която са минавали средновековните отбранителни стени, защитаващи центъра на Краков. Там има 21 хил.кв.м. градини, фонтани и статуи, истински творения на изкуството. Някои средновековни сгради, като Портата на Флориан и историческата сграда Барбикан. Това е чудесно място за спокийна разходка и много снимки.

Масто: Близо до пазарния площад.

Вход: Безплатен

Базилика „Св. Франциск от Асизи“

Един от най-старите храмове в града, който папа Йоан Павел II често е посещавал толкова често, че на пейката, на която е сядал има плоча с неговото име. One of the oldest churches in the city and one of the places that Pope John Paul II used to frequent, so much so that the bench in which he used to pray has a plaque with his name. Заради пожари и ремонти, в базиликата могат да се забележат различни храмове, но стъклописите определено привличат внимание.

Място: Исторически център

Вход: Безплатен

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се!

Бъди в крак с най-добрите оферти!

© Copyright 2017 by spirka.bg