Categories: Класации

Пленителните градове на Германия – Част II

Немските дестинации, които понякога са подценявани

Ако искате да се отдадете на културен туризъм в не много голям и шумен град, да се насладите на история, архитектура, изкуство и кухня, спокойно може да прегледате вариантите за полети за някоя от следните дестинации.

Потсдам – кралство на дворци и градини

Потсдам е столицата на щата Бранденбург и е известен най-вече с историческото си наследство като седалище на пруските крале. Те създават истински бароков рай, а по-късно наследниците им затвърждават имиджа на града с неокласически сгради. От 1990 г. насам културното богатство на Потсдам, включително дворците Sanssouci, Neuer Garten, Babelsberg, Glienicke и Pfaueninsel, са обекти на световното наследство на ЮНЕСКО. Гмурнете се в историческото наследство на Потсдам в Стария град – Пазарът, Централният площад, църквата „Св. Николай“, и Кметството. Фридрих Велики е проектирал сам своя летен дворец, който днес е отличен пример за рококо архитектура.

Кьолн – внушителна красота

Дори ако не сте религиозен човек и никога не сте се чувствали впечатлени от архитектурата на храмовете, катедралата на Кьолн ще ви впечатли. Независимо колко нейни снимки вече сте виждали, нейните 157-метрови кули, сякаш достигат облаците и ви карат да изпитвате страхопочитание. Построяването на катедралата отнема повече от 600 години. Това е най-голямата готическа църква в Северна Европа, оцеляла 14 бомбардировки по време на Втората световна война, докато останалата част от града се е разпадала. Най-впечатляващ е фактът, че там се пазят костите на „трите влъхви“, поднесли подаръците за новородения Исус. Старият град се разпростира около катедралата, до западните брегове на река Рейн. Впуснете се в безкрайни разходки из тесните улички и малките площади с ярките цветни фасади на къщичките от XIX в. Оживените барове и ресторанти предлагат свежа местна бира.

Кил – столицата на плаването

Кил е столицата на повинция Шлезвиг-Холщайн и ключов воден път от Германия до Балтийско море. Неговата стратегическа позиция в едноименния му залив, позволява да се превърне в център на корабостроенето и корабоплаването през 19-ти век. Днес градът е известен като „столицата на плаването“ и е горд домакин на „Седмицата на Кил“ – най-голямото събитие за плаване в света и най-големия летен фестивал в Северна Европа. Главният герой на събитията е „Горч Фок“ – легендарният тренировъчен кораб и една от основните забележителности на Кил. Макар да изглежда, че морето надделява над всичко, има какво да видите из града – Старата улица Eggerstedtstrasse, която е претърпяла сериозна реконструкция след войната, площада на Стария пазар, луксозната „датска“ търговска улица и красивият квартал Marinenviertel до пристанището. Там можете да опитате местните специалитети, сред които е пушената риба, която трябва да се яде цяла, до последната кост.

todor.todorov@esky.com

Share
Published by
todor.todorov@esky.com

Recent Posts

Ослепително белите скали на Закинтос

Варовиковите скали в комбинация с морето са невероятна комбинация, която улавя погледа и можете наистина да си почивате, само като…

1 година ago

Lufthansa Group ще спре над 90% от полетите си

Lufthansa Group ще приземи 90% от самолетите си, в резултат на коронавируса. Близо 700 от 763 самолета на цялата група…

1 година ago

Най-емблематичните бразилски градове – Част II

Голямата Бразилия може да се похвали с близо една трета от световните тропически гори, забележително биоразнообразие и спиращи дъха гледки…

1 година ago

Ryanair обмисля да спре всичките си полети

Най-голямата нискобюджетна авиокомпания в Европа заяви, че намалява капацитета си с 80 процента, като не изключи и пълното приземяване на…

1 година ago

Най-емблематичните бразилски градове – Част I

Тази голяма южноамериканска държава със сигурност има какво да ни покаже и научи с всяко свое кътче, но все пак…

1 година ago

Всички полети на Lauda ще бъдат спрени

Заради бързото разпространение на вируса COVID-19 и ограниченията, наложени от много държави, всички полети на Lauda ще бъдат спрени.

1 година ago