Бюджетното пътуване – сценарий за всеки

Казват, че пътуването е единственото нещо, за което харчиш пари, но те прави по-богат, но…дали авторът на тази мисъл е плащал кредит, отглеждал две деца или пък наемът на квартирата му е възлизал на 1/3 от месечната заплата?

Как да похарчим малко, но да видим много?

Казват, че пътуването е единственото нещо, за което харчиш пари, но те прави по-богат, но…дали авторът на тази мисъл е плащал кредит, отглеждал две деца или пък наемът на квартирата му е възлизал на 1/3 от месечната заплата? Често подобни облачни мисли се появяват насред слънчевата ни поляна от цветни мечти за айфелови кули, колизеи, пирамиди и фараони, първо като малко петънце, а в последствие като буря, караща ни да си съберем лаптопа, портмонето и ключовете, с които да отпътуваме за работа.

 

Но в днешния свят на нискотарифни авиокомпании, промоции и необятна интернет шир, пълна с предложения, нямаме оправдание да мрънкаме, че „само аз никъде не ходя“, а можем да организираме истинско бюджетно пътуване.

Рано пиле, евтино купува

Ако преглеждаме редовно сайтовете на различни авиокомпании, агенции и хотелски вериги, можем да попаднем на страхотни промоции. Да, вярно е, че в повечето случаи те ще са за далечни дати, но чувството да знаеш, че нещо хубаво те очаква в бъдеще е доста сгряващо. Някои превозвачи имат специални дни, в които предлагат до 30% и повече намаления на определени дестинации. Резервирането на кола под наем и круиз също е по-евтино на по-ранен етап.

Разузнаване на първо място

Добрата на пръв поглед оферта не е всичко. Може да попаднете на страхотни промоции, но ако се отнасят за скъп курорт или град, тогава целта бюджетно пътуване остава далеч. Пътуването и настаняването са базов, но не и изчерпващ разход. Хората харчат много повече за транспорт, храна, клубове, подаръци и сувенири. Разучете предварително какви са цените за основни показатели – чаша кафе, вечеря за двама в стандартен ресторант, билет за градски транспорт, тарифата на такситата и други подобни, за да прецените дали това е по джоба ви. Допълнителните такси, като туристическия данък в хотела също трябва да се имат предвид, когато изготвяте бюджета ви.

 

Избирайте по-малките населени места. Често нощувките в големите туристически центрове, като Париж, Лондон, Барселона и други гардове, са доста високи, а въпреки това качеството е посредствено. Ако изберете някое малко градче или предградие, което има директна и редовна връзка с големия туристически център, ще спечелите по-ниска цена в съчетание с по-прилично качество.

Общественият транспорт – наш приятел

Да, всеки, който е свикнал на удобството на собствения автомобил, би се намръщил при мисълта да пътува с градски транспорт, особени в натоварените часове. Но ползването на кола под наем или таксиметрови услуги, могат да се окажат доста солени, особено ако не познавате града. А и очарованието на градския транспорт в спокойните часове е, че можете да го приемете за евтина панорамна разходка из града, който посещавате.

 

Винаги се оглеждайте за безплатни неща – музеи, галерии, дни на отворените врати, честване на някакъв празник или годишнина, все някъде има нещо безплатно и няма нищо по-вълнуващо от това да се възползвате, особено ако знаете, че спестявате 15 евро например. Обикновено повечето културни и научни институции обявяват 1 или 2 дни в месеца, които са с безплатен вход или продават доста по-ниско билета си, ако влезете през последния един час пред приключване на работния ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се!

Бъди в крак с най-добрите оферти!

© Copyright 2017 by spirka.bg