Флоренция ограничава храненето по улиците

Италия може да е домът на вкусната храна, която по традиция се споделя със семейство и приятели на открито и по всяко време, но за туристическа Флоренция това се оказва особен проблем.

Четирите най-заети градски улици са включени в наредбата

Италия може да е домът на вкусната храна, която по традиция се споделя със семейство и приятели на открито и по всяко време, но за туристическа Флоренция това се оказва особен проблем. От началото на септември месец местната власт ще глобява всеки, който върви със закуска, сладолед или какъвто и да е вид храна по най-натоварените улици, а именно: Via de ‘Neri, Piazzale degli Uffizi, Piazza del Grano и Via della Ninna. Ограничението ще важи по време на най-пиковите за хранене периоди – от 12:00 ч. на обяд до 15:00 ч. следобед и от 18:00 ч. до 22:00 ч. вечерта. Ще бъдат спирани, предупреждавани и евентуално глобявани хора, които се хранят, вървейки по пътя и тротоарите или са се спрели за хапнаве пред входовете на къщи и магазини.

Проблеми с трафика и замърсяване

Около 10,2 млн туристи посещават всяка година Флоренция, за да видят световно известни забележителности като статуята „Давид“ на Микеланджело и средновековният мост „Понте Векио“, като този брой се е повишил с 2,4 млн само през последните пет години. Защитниците на забраната виждат в това мярка срещу наболяли проблеми, като постоянните задръствания и  трудно контролируемото ниво на отпадъци в историческия център на града. Например по улица Via de ‘Neri има голям брой закусвални, сладкарници и други подобни заведения, които гладните за италиански вкусотии туристи, посещават редовно.

Другата гледна точка

Повечето граждани подкрепят въвеждането на новите правила, като се надяват те да опазят така чаровния вид на родната им Флоренция. Други обаче смятат, че това е козметично решение и по-скоро трябва да се направят повече пейки и кошчета за боклук, така че туристите да не се разкъсват между спазването на местните правила и идеята да прекарат една хубава почивка.

Дилема

Това е поредният казус, който възниква не само в Италия, но и в други популярни европейски градове. Дилемата между генерирането на приходите от туризма и опазването на историческото и културно наследство, както и спокойствието на местните жители, все по-често излиза на преден план. През 2017 г. Рим забрани храненето пред някои от най-известните си забележителности, като фортанът Треви и Испанските стъпала, а през пролетта на 2018 г. Венеция обособи зони, забранени за туристи през определени дни.

 

Ако пътуването е вашата страст, както и на нас, не забравяйте да се радвате на забележителностите и природата около вас, за да може и други сродни пътешественици да им се насладят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се!

Бъди в крак с най-добрите оферти!

© Copyright 2017 by spirka.bg