Categories: Класации

Кулинарен туризъм – Част I

Храната, като основен двигател на нашето пътуване

Да не се залъгваме – един от основните фактори, които определят, дали пътуването ни е било приятно е местната кухня и как тя съответства на нашите вкусове. Япония например разполага със забележителна национална кухня, но ако изобщо не си падате по риба и морски дарове или идеята за сладолед от змиорка ви убива апетита, то не отивайте там с големи кулинарни надежди. Дестинациите, които ще ви представим са световно признати, като домове на вкусните хапвания.

Областта Емилия-Романя в Италия

Позната като родното място на марката автомобили Ферари и италианския тенор Лучано Павароти, Емилия-Романя се гордее с голям брой семейства, които поколения наред произвеждат „светата троица на италианската гастрономия“: пармезанът или Parmigiano-Reggiano, традиционният балсамов оцет и шунката парма. Столицата на областта – Болоня щедро ще ви запознае с някои от най-добрите джелатерии в целия свят, а всички знаят за вкусния сос болонезе, лазанята и тортелините. Местните кулинарни училища преподават умения в този занаят, а посещението им ще ви остане спомен за цял живот. Освен всичко това Wizz Air предлагат евтини самолетни билети до там.

Анталия, Турция

Ако посетите курорта Анталия, вкусовите ви рецептори ще ви благодарят. Мястото е съхранило и развило рецепти от християнския и мюсюлманския си период. Заобиколен от заснежените върхове на планините Таурус и тюркоазените води на Средиземно море, градът разполага с маслинови горички, цитрусови овощни градини и пресни морски дарове. Рибните кебапи, октоподи и плата от цветни мезета ще ви завъртят главата, а сладкишите дори не можем да коментираме подобаващо. Задължително опитайте местните сладка, с които районът е известен. Най-интересни са тези от патладжан, диня или роза. С прикачване през летище Истанбул ще стигнете във винаги подходящо за хапване време.

Ню Орлиънс, Луизиана (САЩ)

Ню Орлиънс винаги е бил кулинарната гордост на САЩ. Интересната смесица от наследниците на френските заселници в американския щат и влиянието на испанската и западноафриканската култури, забъркват неустоима кулинарна традиция. Теченията „креолска“, „кейджън“ и „вуду“ кухня се характеризират с използването на много и най-разнообразни подправки, плодове и засищащи съставки. Кухнята на Ню Орлиънс е не само наслада за езика, но и за очите със своите цветове. Най-популярната бърза храна е всъщност наследство от италианските имигранти през 19-ти век. Сандвичът „муфулета“ се състои от хляб, пълнен със салами, сирена и със специална салата, приготвена от зелени и черни маслини, моркови, чушки и подправки.

todor.todorov@esky.com

Share
Published by
todor.todorov@esky.com

Recent Posts

Ослепително белите скали на Закинтос

Варовиковите скали в комбинация с морето са невероятна комбинация, която улавя погледа и можете наистина да си почивате, само като…

1 година ago

Lufthansa Group ще спре над 90% от полетите си

Lufthansa Group ще приземи 90% от самолетите си, в резултат на коронавируса. Близо 700 от 763 самолета на цялата група…

1 година ago

Най-емблематичните бразилски градове – Част II

Голямата Бразилия може да се похвали с близо една трета от световните тропически гори, забележително биоразнообразие и спиращи дъха гледки…

1 година ago

Ryanair обмисля да спре всичките си полети

Най-голямата нискобюджетна авиокомпания в Европа заяви, че намалява капацитета си с 80 процента, като не изключи и пълното приземяване на…

1 година ago

Най-емблематичните бразилски градове – Част I

Тази голяма южноамериканска държава със сигурност има какво да ни покаже и научи с всяко свое кътче, но все пак…

1 година ago

Всички полети на Lauda ще бъдат спрени

Заради бързото разпространение на вируса COVID-19 и ограниченията, наложени от много държави, всички полети на Lauda ще бъдат спрени.

1 година ago